Ce parere au romanii despre sistemul bancar
Data publicarii: 28-07-2011 | Finante-Banci
Datele obtinute in urma sondajului de opinie ”Ce parere ai despre sistemul bancar?” realizat de iVox.ro, arata ca increderea romanilor in banci este puternic afectata dupa criza economica. Doar 46,6% dintre respondenti au declarat ca au incredere in mare masura in bancile din Romania. Procentul celor care au incredere in mica masura in aceste institutii este de 35,7%, iar extremele strang cele mai putine procente, astfel ca 4,9% declara ca nu au deloc incredere in banci si 3,1% declara ca au incredere foarte mare in bancile din Romania.
Un total de 38,1% dintre respondenti lucreaza cu 2 banci simultan, 37,4% prefera sa lucreze cu o singura banca si 24,5% cu trei sau mai multe banci. Unul din trei respondenti au declarat ca merg la banca o data pe luna - 31,3%, urmati de cei care merg de 2-3 ori pe luna - 28,4% si mai rar de o data pe luna - 24,2%.
Mai mult de jumatate dintre respondenti (65,4%) se declara multumiti si foarte multumiti de colaborarea cu bancile ale caror servicii si produse le folosesc. Acestia sunt completati de 25,4% care sunt multumiti in masura medie. Doar 9,2% dintre respondenti se declara nu prea multumiti si deloc multumiti.
Cei mai multi respondenti nu au folosit niciodata cardul pentru plata taxelor si impozitelor. 41,6% declara ca nu intentioneaza sa foloseasca cardul bancar in acest scop, iar 47,7%, desi nu au procedat inca in acest fel, intentioneaza sa foloseasca cardul la plata taxelor si impozitelor. In ceea ce ii priveste pe cei care si-au platit taxele si impozitele cu ajutorul unui card bancar, 7,3% au facut acest lucru de mai multe ori iar 3,6% doar o singura data.
In ceea ce priveste utilizarea cardurilor pentru plata cumparaturilor, 20,5% dintre respondenti declara ca aleg sa plateasca folosind cardul bancar de 2-3 ori pe luna. Totodata, 17,3% platesc cu cardul de cateva ori pe saptamana si 14% mai rar de o data pe luna. Un procent destul de important dintre respondenti (20,4%) afirma ca nu folosesc cardul bancar atunci cand fac cumparaturi.
In pofida faptului ca aproape jumatate dintre respondenti au un nivel al increderii redus in banci, 74% dintre ei au declarat ca au incredere in Banca Nationala a Romaniei, institutia ce reglementeaza sistemul bancar romanesc.
35,8% dintre persoanele chestionate considera ca stabilitatea sistemului bancar din Romania poate fi afectata in mare si foarte mare masura de criza economica din Grecia. Procentul celor care cred ca aceasta stabilitate poate fi afectata de criza greaca in masura medie, este de 39,6%, in timp ce 24,6% dintre respondenti au incredere ca stabilitatea sistemului bancar autohton va fi afectata in mica si foarte mica masura.
In ceea ce priveste capacitatea de economisire a respondentilor, se observa o situatie dificila. Mai precis, in momentul de fata, 30,8% din indivizi nu fac economii deloc, fiind urmati de 29,8% care fac economii foarte greu si de 20,7% care cu greu reusesc sa faca economii. Doar 16% din respondenti declara ca fac economii intr-un mod acceptabil. Comparativ cu anul precedent, 34,6% dintre cei chestionati declara ca nu fac deloc economii, in timp ce 43,8% dintre respondenti spun ca fac economii mai greu si mult mai greu. Doar 4,7% declara ca fac economii mai usor.
Acest sondaj a fost oferit de iVox. Platforma iVox.ro a fost dezvoltata pentru a sprijini pe de o parte consumatorii si pe de alta parte companiile, in procesul optimizarii relatiei dintre cele doua parti, prin intermediul cercetarii de piata online. Sondajele online lansate in cadrul platformei iVox.ro trateaza o multitudine de teme cu relevanta pentru domeniul economic, politic, social sau cultural.
La intrebarile sondajului online "Ce parere ai despre sistemul bancar?” au raspuns un numar de 5442 de utilizatori iVox, care au completat chestionarul in perioada 27 iunie - 10 iulie 2011. Chestionarul folosit a cuprins un numar de 42 de intrebari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani