Basescu: MAI si MFP trebuie restructurate, este o responsabilitate politica
Data publicarii: 26-07-2011 | PoliticaPresedintele Traian Basescu a atras atentia ca MAI si MFP nu au realizat restructurarile pe care aveau obligatia sa le faca si a subliniat ca reformarea acestor doua institutii reprezinta o responsabilitate politica.
"Personal, am incredere intr-o astfel de institutie a statului si in Ministerul de Interne roman. In acelasi timp, el nu este suficient de performant datorita calitatii slabe a multora dintre politisti, jandarmi si a birocratiei. Ce restructurari s-au facut? Ati auzit dvs de restructurare in Politie? Toti ministrii care au fost pana acum - imi mai pun oarecare sperante in Igas - dupa doua saptamani vorbeau ca generalii din MAI, toti s-au dus acolo 'reformez eu Politia si ii fac sa fie la dispozitia cetateanului' si dupa doua saptamani am vazut atatia, cand eram in guvern, dintre minstrii care s-au perindat... Exact ca si ministrii de finante - toti se duc cu ideea sa puna cate-o bomba sub Ministerul de Finante, sa termine cu birocratia, cu aranjamentele de la ANAF, cu cele din vama, dupa doua saptamani uita toti sa mai vorbeasca de reformarea MAI si a Ministerului de Finante. Daca vreti, e si un semnal public", a spus presedintele.
"Reformarea acestor doua institutii este o responsabilitate politica, sunt singurele care nu au inceput restructurarile", a punctat seful statului.
Basescu a mai mentionat si ca trebuie modificata Legea functionarului public, care i-a impiedicat pe vamesii arestati sa poata fi scosi din sistem.
"MAI trebuie restructurat. Uitati-va Academia de Politie, an de an ia sute de copii. De ce? Ca sa tina catedrele chestorilor, generalilor din Academie. Pe urma, vin si-i varsa direct in sistem, trebuie sa-i primesti in MAI. Or fi buni, or fi mai putin buni, dar nu mai avem nevoie de atatia politisti. Tot facem cu sutele in fiecare an, nemaivorbind de perioada in care ii luam de pe strada, cand nu aveam suficienti politisti", a explicat Basescu.
El a precizat ca ceea ce si-ar dori este ca restructurarea sa se faca pe competenta, fara a mai fi pastrate cadre in functie de gradul de rudenie, iar procesul de reorganizare sa conduca la debirocratizare.
Intrebat cat isi mai pune sperante in ministrul Igas, presedintele a subliniat ca premierul este cel care initiaza remanierea.
"Ce este cert insa, in raport cu banii pe care-i are in buget MAI pentru salarii sunt mai mult cu 10.000 de salariati si nimeni nu le va da niciun leu la rectificare, ei trebuie sa stie lucrul asta. Asa cum au plecat sute, mii, zeci de mii de oameni din administratia centrala si locala, nici Ministerul de Interne si cel de Finante nu pot face nota discordanta. Esenta este s-o faca pe calitate. Daca la ANAF vor mentine tot ciubucarii si-i vor da afara pe cei care nu au ajuns la o intelegere cu firmele va fi o mare pierdere restructurarea. Daca la Politie vor fi tinuti politistii care sunt in buna intelegere si cu gastile din fiecare oras, din comuna, nu am facut nimic cu restructurarea, care trebuie sa fie un moment de selectare a oamenilor de calitate", a explicat presedintele.
El s-a referit si la situatia de la Deta. "Acum nu mai stii de cine e legat scandalul de acolo - de politisti, de primar sau de fiii primarului", a spus Basescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani