GM nu a acceptat pretentiile Rusiei in cazul vanzarii Opel
Data publicarii: 25-07-2011 | Auto
Producatorul auto american General Motors a anulat in urma cu doi ani vanzarea diviziilor sale Opel si Vauxhall deoarece potentialii cumparatori au solicitat dreptul de a vinde fabricile sale unei companii auto detinute de statul rus, a anuntat luni publicatia britanica 'The Times', transmite Reuters.
Cea mai mare banca din Rusia, Sberbank, alaturi de firma canadiana Magna, a depus o oferta pentru achizitionarea producatorului auto german Opel, de la General Motors, dar compania americana a decis sa pastreze grupul Opel si sa-l restructureze.
Ziarul citeaza telegrame diplomatice obtinute de Wikileaks in care se arata in oferta consortiului ruso-canadian pentru operatiunile din Europa ale GM au fost adaugate 31 de amendamente, dupa ce acordul a fost semnat.
In mai 2005, Sberbank si Magna au semnat un memorandum de intelegere cu executivul german pentru a achizitiona 55% din Opel.
'The Times' sustine ca, in timp ce Berlinul credea ca tranzactia a fost finalizata, consortiul a adaugat cereri 'inacceptabile'
'Era suficient de rau ca anumite consideratii politice au fost incluse in ceea ce era presupus sa fie o tranzactie corecta. Mai rau, Cancelaria parea sa nu inteleaga cu ce a fost de acord in memorandumul de intelegere semnat cu Magna si GM', ar fi declarat un oficial al Ambasadei SUA de la Berlin.
'The Times' citeaza surse din interiorul GM care au declarat ca una din marile temeri in acea perioada era ca producatorii auto rusi vor obtine acces la tehnologia si patentele Opel.
Aceste temeri, impreuna cu procesul de restructurare al GM si redresarea pietei auto la nivel mondial au determinat compania americana sa renunte, in noiembrie 2009, la vanzarea diviziei din Europa, se arata in publicatia britanica.
Reprezentantii GM, Magna si Sberbank nu au comentat informatia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile