GM nu a acceptat pretentiile Rusiei in cazul vanzarii Opel

Data publicarii: 25-07-2011 | Auto

Producatorul auto american General Motors a anulat in urma cu doi ani vanzarea diviziilor sale Opel si Vauxhall deoarece potentialii cumparatori au solicitat dreptul de a vinde fabricile sale unei companii auto detinute de statul rus, a anuntat luni publicatia britanica 'The Times', transmite Reuters.

Cea mai mare banca din Rusia, Sberbank, alaturi de firma canadiana Magna, a depus o oferta pentru achizitionarea producatorului auto german Opel, de la General Motors, dar compania americana a decis sa pastreze grupul Opel si sa-l restructureze. 

Ziarul citeaza telegrame diplomatice obtinute de Wikileaks in care se arata in oferta consortiului ruso-canadian pentru operatiunile din Europa ale GM au fost adaugate 31 de amendamente, dupa ce acordul a fost semnat. 

In mai 2005, Sberbank si Magna au semnat un memorandum de intelegere cu executivul german pentru a achizitiona 55% din Opel. 

'The Times' sustine ca, in timp ce Berlinul credea ca tranzactia a fost finalizata, consortiul a adaugat cereri 'inacceptabile' 

'Era suficient de rau ca anumite consideratii politice au fost incluse in ceea ce era presupus sa fie o tranzactie corecta. Mai rau, Cancelaria parea sa nu inteleaga cu ce a fost de acord in memorandumul de intelegere semnat cu Magna si GM', ar fi declarat un oficial al Ambasadei SUA de la Berlin. 

'The Times' citeaza surse din interiorul GM care au declarat ca una din marile temeri in acea perioada era ca producatorii auto rusi vor obtine acces la tehnologia si patentele Opel. 

Aceste temeri, impreuna cu procesul de restructurare al GM si redresarea pietei auto la nivel mondial au determinat compania americana sa renunte, in noiembrie 2009, la vanzarea diviziei din Europa, se arata in publicatia britanica. 

Reprezentantii GM, Magna si Sberbank nu au comentat informatia. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: