Deutsche Welle: Romania este pe cale sa devina paradisul energiei eoliene
Data publicarii: Astazi, 22-07-2011 | Mediu
Romania are in prezent cel mai mare parc eolian de uscat din Europa: datorita vantului puternic, dar si al sprijinului puternic din partea statului, ea este pe cale sa devina paradisul energiei eoliene, comenteaza joi site-ul http://www.dw.
In 2008, autoritatile romane au aprobat o lege privind promovarea energiilor regenerabile, care a fost publicata in Monitorul Oficial. Dar aceste planuri trebuie aprobate de Comisia Europeana, de vreme ce se bazeaza pe ajutoare de stat, iar documentul a fost trimis spre aprobare la Bruxelles abia in aceasta vara.
Aceste amanari reprezinta o mare problema pentru potentialii investitori care doresc sa sprijine parcurile eoliene. ''Ducem lipsa de un cadru legal stabil'', a afirmat Dana Duica, presedintele Asociatiei romane pentru energia eoliana. ''Multe companii au luat deja decizii de investitii foarte importante de la publicarea legii in 2008. Dar acum, dupa ani de zile, ea n-a fost inca aplicata'', a adaugat dna Duica.
In pofida unor probleme de inceput, energia eoliana a cunoscut un ''boom'' enorm in Romania, una dintre tarile cele mai slabe din punct de vedere economic din Uniunea Europeana.
Comparativ cu 2009, cand capacitatea instalata de energie eoliana era sub 20 de megawati, ea creste urmand sa ajunga la 1.000 de megawati pana la finalul acestui an, potrivit Asociatiei romane pentru energia eoliana.
Mai mult de jumatate din capacitatea instalata de energie eoliana se afla la Tomis Team, in Dobrogea, in apropiere de litoralul Marii Negre. Parcul eolian este cel mai mare din Europa si a fost construit de intreprinderea ceha CEZ.
Peste 10 noi parcuri eoliene exista deja in Dobrogea, o regiune de coasta cu vant puternic din sud-estul Romaniei, noteaza sursa. Cei mai importanti investitori sunt Energias de Portugal /Portugalia/ si Enel Green Power /Italia/. Multe companii occidentale spera sa faca investitii profitabile in sectorul romanesc al energiei eoliene.
Cel mai mare grup austriac din domeniul energiei, Verbund, a inceput deja construirea unui parc eolian in apropiere de litoralul Marii Negre, iar firma spaniola Iberdrola doreste sa construiasca cel mai mare parc eolian de uscat din lume in aceasta regiune, cu o capacitate de 1.500 de megawati.
Energia eoliana ar putea oferi electriciate pentru un sfert din cele opt milioane de gospodarii din Romania.
Ca urmare a noilor sisteme eoliene, pretul la energie in Romania a crescut cu 2,3 % in acest an, afirma Dana Duica. ''La inceput, electricitatea va fi ceva mai scumpa, dar preturile se vor stabiliza si ulterior chiar vor scadea'', a adaugat dna Duica.
Dar, cand este vorba de energia curata, un alt pret este platit. In opinia ecologistului Tamas Papp, unele dintre parcurile eoliene dauneaza biodiversitatii.
''Incercam sa protejam mediul si sa luptam impotriva incalzirii globale construind turbine eoliene, care reprezinta un lucru bun. Dar este important sa fie plasate doar in regiuni unde nu exista cai de zbor importante pentru pasarile migratoare'', a declarat Tamas Papp.
In opinia sa, acesta este motivul pentru care regiunea Dobrogea, aflata aproape de Delta Dunarii, nu este un loc foarte favorabil, deoarece se afla sub una din cele mai importante cai de zbor.
Mai ales pasarile de prada si berzele sunt in pericol din cauza parcului eolian, spune Tamas Papp, care sugereaza inchiderea turbinelor eoliene timp de cateva saptamani in fiecare an, astfel incat pasarile sa poata trece in siguranta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani