Inca 109 miliarde pentru Grecia, au decis liderii europeni
Data publicarii: 22-07-2011 | InternationalLiderii din zona euro au cazut de acord, joi, asupra unui nou pachet de salvare a Greciei in valoare de 109 miliarde de euro, care include, pentru prima data, si sprijin de la creditori privati, inclusiv banci, care vor acorda Atenei conditii mai usoare de rambursare, relateaza BBC News.
Acordul, la care s-a ajuns in cursul unui summit de urgenta al celor 17 tari din zona euro, implica sprijin si din partea Fondului Monetar International.
Bancile si alti investitori privati vor contribui cu 37 de miliarde de euro la acest nou pachet de salvare destinat Greciei. Implicarea unor creditori comerciali in acordarea de asistenta Greciei a fost unul dintre cele mai spinoase subiecte ale discutiilor. Franta si Banca Centrala Europeana erau impotriva, temandu-se ca ar putea genera o criza bancara la nivel european, ar putea impinge Spania si posibil Italia in prapastie si chiar ar pune in pericol solventa insesi BCE. Germania insista insa ca sectorul privat sa preia o parte din responsabilitate. "Grecia este un caz special", a pledat cancelarul Angela Merkel.
Un alt argument impotriva implicarii unor creditori non-guvernamentali a fost acela ca orice miscare ce ar permite tarii o rambursare in conditii mai blande va fi vazuta de agentiile de rating ca o recunoastere tacita a faptului ca Grecia nu-si poate sustine imprumuturile, ceea ce ar pune-o intr-o situatie de "incapacitate partiala de plata". Aceasta situatie ar limita capacitatea anumitor institutii, inclusiv BCE, de a continua sa imprumute bani Greciei, pentru ca asa ii impun propriile sale reguli.
Premierul elen, Georgios Papandreou, a salutat intelegerea la care au ajuns liderii UE. "Avem acum un program si un pachet de decizii ce creeaza o administrare sustenabila a indatorarii Greciei. Iar in final, va insemna, desigur, nu numai finantarea unui program, dar si usurarea unei poveri ce apasa asupra poporului grec", a comentat Papandreou.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca sectorul privat nu se va implica si in Irlanda si Portugalia, insa aceste tari ar putea beneficia de pe urma reducerii ratei dobanzii.
Profesorul Nouriel Roubini, de la Stern School of Business, cel care a prezis actuala criza, a declarat ca desi la summit s-a spus ca restructurarea datoriei Greciei este un caz exceptional, "peste un an, Portugalia si Irlanda vor necesita aceleasi facilitatii".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile