Autoritatea Bancara Europeana: Bancile din Grecia sunt adecvat capitalizate

Data publicarii: 19-07-2011 | International



Grecia se poate simti in siguranta in privinta sistemului sau bancar deoarece testele de stres au aratat ca bancile sunt adecvat capitalizate, a declarat marti Andrea Enria, presedintele EBA (Autoritatea Bancara Europeana), intr-un interviu acordat publicatiei elene 'Kathimerini', transmite Reuters.

'Bancile din Grecia, chiar si in cel mai grav scenariu advers, au inregistrat o rata de adecvare a capitalului care este cu 2,44 miliarde de euro mai mare fata de nivelul minim stabilit, de 5%, a afirmat seful EBA, institutia care a derulat testele de stres in randul bancilor europene. 

Doua banci din Grecia, ATEbank si Eurobank EFG, nu sunt suficient de puternice pentru a face fata unei recesiuni prelungite si trebuie sa-si majoreze capitalul deoarece au o rata de adecvare a capitalului de sub 5%. 

Enria a explicat ca statele care au primit asistenta financiara de la UE si FMI ar trebui sa fie mai putin ingrijorate deoarece imprumuturile prevad fonduri speciale puse deoparte pentru a face fata oricaror potentiale probleme din sistemele lor bancare. 

In Grecia a fost infiintat Fondul de Stabilitate Financiara (FSF), care are la dispozitie fonduri de 10 miliarde de euro. 

Bancile din Grecia au anuntat majorari ale capitalului, de la emiterea de actiuni noi la vanzari de active, pentru a-si consolida situatia financiara, in conditiile derularii testelor de stres. 

Piraeus Bank a anuntat ca negociaza vanzarea diviziei sale din Egipt, dupa ce EFG Eurobank a raportat discutii privind vanzarea diviziei sale din Turcia iar actionarii Alpha Bank au votat in favoarea emisiunii de actiuni cu drept de subscriere. 

Nivelul imprumuturilor accesate de institutiile de creditare din Grecia de la Banca Centrala Europeana a urcat, in mai, la 97,5 miliarde de euro, dupa patru luni de declin. 

Banca Centrala a Greciei a anuntat ca, in aprilie, bancile elene au imprumutat de la BCE aproximativ 86,9 miliarde de euro, iar in martie 87,9 miliarde de euro, ca parte a injectiilor de lichiditati oferite de BCE bancilor europene care s-au confruntat cu probleme financiare. Aceste date subliniaza dependenta bancilor din Grecia de fondurile oferite de BCE, in conditiile dificultatilor cu care se confrunta acestea la finantarea de pe piete. 

Oficialii UE discuta acordarea unui nou pachet de asistenta financiara Greciei, de peste 100 miliarde de euro (145 miliarde de dolari), dar termenii si conditiile vor include acorduri voluntare cu bancile pentru a extinde scadenta obligatiunilor sau, altfel spus, va atenua presiunile asupra tarii. 

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: