Anghel (BCR): Mentinerea pretului la paine si cereale a temperat cresterea inflatiei
Data publicarii: 19-07-2011 | EconomieMentinerea pretului la paine si cereale a temperat cresterea inflatiei, a declarat, luni, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, in cadrul unei conferinte de prezentare a raportului anual pe agricultura.
"Mentinerea pretului la paine si cereale a reprezentat un factor de stabilitate, temperand inflatia. Am fi putut avea o inflatie mult mai mare", a explicat Anghel.
Alimentele reprezinta 37% din cosul de consum, Romania fiind mult mai expusa la fluctuatiile preturilor la nivel international, potrivit raportului anual pe agricultura, "Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat", realizat de BCR Cercetare.
Astfel, pretul alimentelor din Romania are cel mai mare impact asupra inflatiei comparativ cu alte tari, in conditiile in care cota reprezentata de alimente in cosul de consum este cea mai mare comparativ cu Polonia, Ungaria, Bulgaria si Franta.
"Cu toate aceste, pretul la alimente in Ungaria si Bulgaria a inregistrat, din 2005, rate mult mai mari de crestere fata de Romania (...) Painea, legumele si fructele reprezinta 41% din cosul de consum din Romania si Bulgaria, in timp ce in Franta cota este mai mica, de 32%; diferenta mare dintre cele doua tari si Franta ar putea insemna un consum mai mare de paine si cereale", se arata in raport.
Romania nu este in prezent prost pozitionata in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente, cota mare reprezentata de paine si cereale fiind deseori un factor salvator, potrivit raportului.
Pe de alta parte, legumele sunt importate in medie de 40-50%, deoarece productia interna nu poate acoperi cererea, astfel ca exista o dependenta fata de preturile la nivel international.
"Sunt fluctuatii care fac dificila adoptarea euro si este nevoie de o agricultura performanta, independenta de conditiile meteo, pentru a reduce aceaste fluctuatii. Inainte de a adera la zona euro vom fi obligati sa avem o agricultura care sa reduca cat se poate de mult aceste volatilitati", a explicat Anghel.
Rata anuala a inflatiei a ajuns in iunie la 7,93%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 9,81%, a celor nealimentare cu 7,74% si a cresterii tarifelor la servicii cu 4,76%, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna precedenta, preturile de consum au scazut in iunie cu 0,29%, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,34%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,19%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 0,68%, potrivit Statisticii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani