Cate banci europene va matura urmatoarea criza?

Data publicarii: 18-07-2011 | Finante-Banci

  • 8 din 90 de banci comerciale din UE au picat testele de stres.
  • Daca examenul ar fi mentinut stacheta la nivelul de anul trecut nu mai putin de 24 institutii de credit ar fi esuat.
  • Opiniile din piata converg catre concluzia ca scenariile luate in calcul au fost conservatoare si nu reflecta violenta viitoarei crize.

Opt banci europene au picat testele de stres, potrivit rezultatelor publicate vineri de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), insa consensul pietei pare a fi acela ca exercitiul la care au participat 90 de institutii de credit din UE a fost neconcludent in conditiile in care riscul falimentelor de stat a fost subestimat in scenariile luate in calcul. Mai mult decat atat, daca testele ar fi avut reperele de trecere de anul trecut, 24 de banci ar fi picat examenul.

Volksbank din Austria, cinci banci spaniole, si doua din Grecia (EFG Eurobank si ATEbank) au fost institutiile care nu au reusit sa atinga criteriile. Acestea nu ar fi fost indeplinite nici de banca germana Helaba, care a refuzat sa participe la un exercitiu despre care deopotriva investitori si analisti spun ca a fost unul ingaduitor. "Este mai greu sa faci rost de bilete la Harry Potter decat sa treci testele de stres din Europa", a declarat pentru CNBC Wasif Latif, vicepresedinte la sectiunea Equity Investment al asiguratorului american USAA si fost manager de portofoliu la Deutsche Bank. El spune ca testele de stres au fost mai degraba "teste de relaxare", iar acestea nu reflecta problema solvabilitatii bancilor si nici riscul de contagiune in cazul default-ului suveran, scrie Cureirul National

Publicatia britanica The Telegraph scrie ca, intr-adevar, numai scenariul pentru titlurile de stat elene ia in calcul asumarea unor pierderi de 15%, in conditiile in care deja bondurile emise de Trezoreria Greciei se tranzactioneaza cu un discount de 50%. Riscul falimentelor de stat nu este de fapt inclus, a afirmat pentru Bloomberg Hank Calenti, head of bank credit research la sucursala londoneza a Societe Generale: "Adevarata slabiciune a sistemului bancar european ramane netestata."

Andrea Enria, seful Autoritatii Bancare Europene care a organizat testele, a spus in conferinta de presa de prezentare a rezultatelor ca este o perceptie gresita aceea potrivit careia riscul suveran a fost ignorat in cadrul exercitiului. Intr-adevar scenariul crizei a inclus si asumarea unor pierderi pe trading book pe piata titlurilor de stat. Alti factori adversi au fost o contractie de 4% a PIB-ului din UE in urmatorii doi ani, precum si o scadere cu 15% a pietelor de actiuni. Bancile au trebuit sa ia in calcul constituirea unor provizioane totale de 210 miliarde euro in 2011 si de 197 miliarde euro in 2012, un ritm similar celui din 2009.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: