Banca Nationala a sanctionat anul trecut noua institutii de credit

Data publicarii: 15-07-2011 | Finante-Banci



Pe parcursul anului 2010, Directia de Supraveghere a BNR a condus 63 de actiuni de inspectie, cu patru mai putine decat in anul precedent, la 30 de banci persoane juridice romane, 7 sucursale ale bancilor straine, precum si la Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP si reteaua acesteia.

 In urma controalelor au fost sanctionate noua institutii de credit, cu patru mai multe decat in 2009. Directia de Supraveghere a trimis 14 avertismente in scris pentru administratorii si directorii  a doua banci, precum si unui sef de serviciu; a dat sase amenzi administratorilor a doua banci si alte 13 directorilor a cinci banci. Totodata, a retras aprobarea  unui administrator de banca si a patru directori de la doua banci, scrie Fin.ro

In urma controalelor o banca a fost sanctionata cu avertisment scris pentru aspecte legate de clasificarea portofoliului de credite, constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor. In 39 de cazuri de inregistrare a unor deficiente au fost dispuse masuri de remediere a acestora, cu termene concrete de indeplinire. Sanctiunile au fost impuse, in principal, pentru aspecte legate de activitatea de creditare, clasificarea portofoliului de credite, constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor, nerespectarea reglementarilor privind sistemul intern de control, administrarea necorespunzatoare a riscurilor semnificative, precum si pentru nerespectarea principiilor unei practici bancare prudente si sanatoase. 

Sursa: Fin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: