Peste 500 de angajatori, cercetati penal pentru munca la negru
Data publicarii: 14-07-2011 | HR/CarierePeste 500 de angajatori sunt cercetati penal pentru munca la negru, cei mai multi fiind descoperiti ca aveau mai mult de cinci angajati fara contracte de munca, in urma controalelor efectuate in mai si iunie de Inspectia Muncii si de Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR.
In urma controalelor efectuate in perioada 2 mai - 30 iunie, au fost intocmite angajatorilor 525 de dosare, iar dintre acestea 181 au fost finalizate. Anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru 162 de angajatori, 12 dintre dosare fiind deja inaintate parchetului competent pentru trimitere in judecata, iar pentru 19 au fost propuse alte solutii, respectiv amenda penala si neinceperea urmaririi penale.
Cele mai multe infractiuni au fost gasite la firmele de constructii, paza si protectie, comert si servicii. Potrivit noului Cod al Muncii (conform art. 264(3) din legea nr. 53/2003 republicata), "se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca".
Potrivit ultimului raport de la Inspectia Muncii, de la intrarea in vigoare a noului cod au fost inregistrate 587.609 de noi contracte de munca, dintre care 66,13% de contracte pe durata nedeterminata si 33,87% pe durata determinata. Cei mai multi angajati si-au gasit un loc de munca in constructii, transport, hoteluri si restaurante, agentii imobiliare, firme de asigurare, sanatate si asistenta sociala, agricultura, silvicultura, producatori de aer conditionat, furnizori de energie electrica si termica, gaze, apa calda, firme de comert si ateliere care asigura mentenanta si reparatii pentru autovehicule si motociclete.
Reprezentantii Ministerului Muncii atrag atentia ca, in cele mai multe situatii, in paralel cu munca la negru angajatorii incalca legea prin evaziune fiscala, fals intelectual, neplata contributiilor la bugetul asigurarilor de somaj si a asigurarilor sociale de sanatate si a impozitului pe salarii.
Inspectorii de la Inspectia Muncii anunta ca vor continua verificarile impreuna cu ofiteri de politie, jandarmi si reprezentanti ai Garzii Financiare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani