Peste 500 de angajatori, cercetati penal pentru munca la negru

Data publicarii: 14-07-2011 | HR/Cariere

Peste 500 de angajatori sunt cercetati penal pentru munca la negru, cei mai multi fiind descoperiti ca aveau mai mult de cinci angajati fara contracte de munca, in urma controalelor efectuate in mai si iunie de Inspectia Muncii si de Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR.

In urma controalelor efectuate in perioada 2 mai - 30 iunie, au fost intocmite angajatorilor 525 de dosare, iar dintre acestea 181 au fost finalizate. Anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru 162 de angajatori, 12 dintre dosare fiind deja inaintate parchetului competent pentru trimitere in judecata, iar pentru 19 au fost propuse alte solutii, respectiv amenda penala si neinceperea urmaririi penale.

Cele mai multe infractiuni au fost gasite la firmele de constructii, paza si protectie, comert si servicii.  Potrivit noului Cod al Muncii (conform art. 264(3) din legea nr. 53/2003 republicata), "se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca".

Potrivit ultimului raport de la Inspectia Muncii, de la intrarea in vigoare a noului cod au fost inregistrate 587.609 de noi contracte de munca, dintre care 66,13% de contracte pe durata nedeterminata si 33,87% pe durata determinata. Cei mai multi angajati si-au gasit un loc de munca in constructii, transport, hoteluri si restaurante, agentii imobiliare, firme de asigurare, sanatate si asistenta sociala, agricultura, silvicultura, producatori de aer conditionat, furnizori de energie electrica si termica, gaze, apa calda, firme de comert si ateliere care asigura mentenanta si reparatii pentru autovehicule si motociclete.

Reprezentantii Ministerului Muncii atrag atentia ca, in cele mai multe situatii, in paralel cu munca la negru angajatorii  incalca legea prin evaziune fiscala, fals intelectual, neplata contributiilor la bugetul asigurarilor de somaj si a asigurarilor sociale de sanatate si a impozitului pe salarii.

Inspectorii de la Inspectia Muncii anunta ca vor continua verificarile impreuna cu ofiteri de politie, jandarmi si reprezentanti ai Garzii Financiare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: