Guvernul a adoptat normele metodologice pentru implementarea cardului Kogalniceanu
Data publicarii: 07-07-2011 | Finante-BanciExecutivul a aprobat, in cadrul sedintei de miercuri, normele de aplicare ale Legii prin care intreprinderile mici si mijlocii primesc din partea statului facilitati si garantii in vederea creditarii.
Guvernul a adoptat, miercurea trecuta, proiectul de ordonanta de urgenta prin care intreprinderile mici si mijlocii vor putea utiliza asa-numitul card Kogalniceanu prin care vor putea beneficia de subventionarea partiala de catre stat a dobanzilor la credite si garantarea imprumuturilor de la banci.
Astfel, un IMM va putea beneficia de o subventionare a maximum 70% din rata dobanzii aferente creditului, insa dobanda subventionata nu va putea fi mai mare de 6,5% pe an. In al doilea rand, statul va oferi o garantie de maximum 80% din valoarea creditului, dar garantia nu poate depasi 100.000 lei. Pentru perioada care a mai ramas din 2011, fondul pentru subventionarea dobanzii este de 24.000.000 lei, iar pentru garantarea creditelor acordate de banci IMM-urilor fondul alocat este de 400.000.000 lei.
Programul de subventionare a dobanzilor la credite pentru IMM-uri si de garantare a creditarii se va derula prin intermediul unei aplicatii electronice de pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, accesarea programului urmand sa inceapa peste o luna.
Nu toate IMM-uril sunt eligibile pentru acest program, neputand fi selectate cele care se ocupa de intermedieri financiare, tranzactii imobiliare, asigurari, armament, alcool, tutun si activitati interzise la finantare ca ajutor de minimis, cum ar fi agricultura primara, distribuirea produselor agricole, pescuit. Totodata, candidatii trebuie sa indeplineasca o serie ampla de conditii: societatea comerciala sa aiba minimum doi ani de functionare, sa nu fie in procedura de insolventa, sa prezinte garantii colaterale, sa nu fie in dificultate conform normelor europene, sa nu fie emisa o decizie de recuperare a ajutorului de stat, sa nu se afle in litigiu cu Ministerul de Finante sau cu Ministerul Economiei si nici cu institutia de unde doreste sa ia un credit, sa nu figureze cu credite restante sau cu incidente majore cu cecuri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile