Deciziile ministeriale si licitatiile din Romania ingrijoreaza companiile americane
Data publicarii: 05-07-2011 | EconomieAmbasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat luni, intr-o discutie cu jurnalistii romani, ca cele mai mari preocupari ale companiilor americane care se plang de coruptia din Romania sunt legate de deciziile ministeriale si in mod special de licitatii.
In privinta licitatiilor, oamenii de afaceri americani "au sentimentul ca sunt castigate de competitori, pentru ca (acestia - n.r.) au facut ceva necuvenit", a aratat Mark Gitenstein.
El a spus, referitor la oamenii de afaceri care se plang de coruptia din Romania, ca acesta nu este un element de noutate si ca "fiecare ambasador care a fost aici - probabil in ultimii 15 ani - stie de astfel de acuzatii. Am vorbit cu toti predecesorii mei si nu este nimic nou. Este o preocupare majora, iar companiile americane se plang de acest lucru de 15 ani", a mentionat ambasadorul Statelor Unite, refuzand sa dea nume.
Ambasadorul a mai spus ca unele dintre aceste companii s-au adresat justitiei si este convins ca, asa cum ii cunoaste pe politistii si procurorii romani, acestia isi vor face datoria.
El a admis ca in Romania "au avut loc o serie de imbunatatiri", insa a subliniat ca cea mai importanta ameliorare va fi atunci cand oameni-model pentru societate isi vor impune optimismul si hotararea de a schimba sistemul.
"Exista in acest guvern lideri care lupta din greu ca sa schimbe lucrurile", a precizat ambasadorul si l-a nominlizat in context pe ministrul justitei, Catalin Predoiu.
Luna trecuta, ambasadorul american spunea ca politistii si procurorii romani fac o treaba tot mai buna arestandu-i pe cei care se fac vinovati de infractiuni legate de coruptie, apreciind ca aceste actiuni duc la o eficientizare a luptei anticoruptie.
Si in ianuarie 2010 ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca investitorii americani sunt "foarte preocupati" de faptul ca in Romania "decizii mici se iau la nivel foarte inalt" si spunea ca ar fi benefica marirea transparentei deciziilor pentru investitii mai eficiente. Vorbind, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, despre masurile necesare pentru a face climatul de afaceri din Romania mai interesant pentru investitorii americani, Mark Gitenstein insista asupra reformei justitiei. "In primul rand si cel mai important lucru, as spune, o reforma care deja a inceput si care trebuie continuata este intarirea sistemului legal, sistemul juridic", afirma Gitenstein.
Luna trecuta, ambasadorul SUA arata ca aproape 100 de companii americane au investit un miliard de dolari in Romania, din 1990 pana in prezent, asigurand circa 15.000 de locuri munca.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani