Cosmarul creditului in franci elvetieni. Ce solutii ai

Data publicarii: 01-07-2011 | Finante-Banci



Creditele in franci elvetieni s-au scumpit cu aproape 70% in ultimii ani. Unele banci preiau o parte din aceste costuri suplimentare. Situatia unora din debitorii in franci elvetieni a devenit de-a dreptul dramatica, in ultimul timp, dupa ce si-au vazut ratele dublandu-se. Magda, o profesoara dintr-un oras mic din provincie, este unul dintre ei. 

In 2007, a decis sa-si cumpere un apartament evaluat la circa 30.000 de euro. Salariul sau era de 700 de lei si, chiar si atunci, in perioada de apogeu a creditarii, o singura banca de pe piata era dispusa sa o imprumute. Un singur imprumut din portofoliul creditorului ii era accesibil: cel in franci elvetieni, atat datorita dobanzii, cat si monedei ieftine, la acea vreme. In decembrie 2007, cursul leu/ franc elvetian era de 2,17 lei/ franc. 

Per total, cheltuiala cu rata era de 500 de lei. Pentru a lua creditul, Magda a trebuit sa apeleze la ajutorul surorii ei, tot profesoara, cu un salariu de 600 de lei, scrie Evenimentul Zilei

Ce solutii propun bancile 

Situatia Magdei este similara cu a multor debitori in franci. Moneda este evaluata acum la 3,5 lei, cu circa 70% mai mult fata de finalul anului 2007. Cei care s-au supraindatorat, sub indrumarea bancilor, au sperat ca salariul lor va creste an de an cu cate 20%. Pentru multi, rata reprezinta mai mult decat castiga.  Speriate deja de creditele neperformante, unele banci isi asuma o parte din costul creditelor acordate. 

Millennium Bank a restructurat, la randul sau, credite pentru clientii cu probleme si le-a oferit posibilitatea de a-si face transferul in lei sau euro. Merita sa schimbi moneda? Presati de deprecierea din ultimul timp a francului, multi dintre debitori isi pun problema transferarii imprumutului in euro sau lei, de teama ca scaderea monedei nationale ar putea continua.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: