CC: Dovedirea caracterului ilicit al dobandirii averii revine celui care o invoca

Data publicarii: 23-06-2011 | Actualitate


 

Curtea Constitutionala arata in motivarea deciziei sale privind proiectul revizuirii Legii fundamentale ca reglementarea prezumtii nu impiedica cercetarea caracterului ilicit al dobandirii averii, sarcina probei revenind insa celui care invoca.

In proiectul de revizuire a Constitutiei este propusa modificarea alin.(8) al art.44, text care, in prezent, are urmatoarea redactare: "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma". Propunerea Presedintiei si Guvernului de modificare vizeaza eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8), potrivit careia "Caracterul licit al dobandirii se prezuma."

Curtea constata ca s-a mai pronuntat asupra unor initiative de revizuire a aceluiasi text constitutional, initiative care au vizat, in esenta, aceeasi finalitate: eliminarea din Constitutie a prezumtiei caracterului licit al dobandirii averii.

Astfel, prin Decizia nr.85 din 3 septembrie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.211 din 6 septembrie 1996, Curtea s-a pronuntat asupra unei initiativei de revizuire a Constitutiei prin care se propunea inlocuirea textului care reglementa aceasta prezumtie cu urmatorul text: "Averea a carei dobandire licita nu poate fi dovedita se confisca". Cu acel prilej Curtea a retinut ca prezumtia dobandirii licite a averii constituie una dintre garantiile constitutionale ale dreptului de proprietate, in concordanta cu prevederile alin.(1) al art. 41 din Constitutie [in prezent art.44 alin.(1)], conform carora dreptul de proprietate este garantat.

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: