Unde sa-ti tii banii ca sa pacalesti inflatia

Data publicarii: Astazi, 21-06-2011 | Finante-Banci

Pentru a acoperi cresterea preturilor, romanii ar trebui sa-si plaseze economiile in instrumente ce au randamente de peste 6%, nivelul estimat pentru inflatie la finele anului. Depozitele in lei sunt inca o solutie pentru cei care vor sa economiseasca fara sa fie afectati de inflatie. Fondurile mutuale si aurul sunt alte solutii.

Daca astazi poti cumpara un kilogram de cartofi cu 4,5 lei, peste sase luni, cu aceiasi bani, vei putea cumpara mai putin. Acelasi lucru se intampla si cu economiile, banii pusi deoparte de romani.

Sa-i tii acasa este cea mai proasta afacere, din cauza inflatiei. Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca rata anuala a inflatiei va ajunge la 5,1% la finele aceestui an, in timp ce prognozele analistilor depasesc 6%. Cu cat rata inflatiei este mai mare, cu atat puterea de cumparare a romanilor este mai scazuta. O solutie pentru economii este plasarea lor in instrumente financiare cu un randament anual care sa depaseasca rata inflatiei estimata. Cu cat randamentul este mai mare decat inflatia asteptata, cu atat este mai bine, pentru ca cel care economiseste obtine si un castig real., scrie Adevarul

Depozitele, randament mic, dar garantat

In prezent, multe banci comerciale acorda pentru depozitele in lei o rata a dobanzii de peste 6,5% pe an, ceea ce ar insemna un castig real de cel putin 1,4%. De exemplu, ATE Bank acorda o bonificatie de 7,75% pe an pentru economiile constituite pe o perioada de sase luni, iar Banca Romaneasca si Volksbank ofera o dobanda de 7,65%, respectiv 7,5% pe an. 

Cititi integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: