Andreea Paul Vass: Incultura economica este devastatoare
Data publicarii: 14-06-2011 | Finante-Banci
Consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a prezentat, vineri, la Targu Mures, programul de masuri pentru relansarea activitatii economice, aratand ca incultura economica este devastatoare, iar din acest motiv angajatorii nu cunosc o serie de ajutoare pe care statul le poate oferi.
'Am fost adeseori acuzati ca nu avem o viziune economica. Din contra. Guvernul a pornit la drum pentru a sprijini investitiile private (...). La masuri pentru sprijinirea ocuparii, din acest punct de vedere, se acorda subventii in prezent pentru firmele care angajeaza someri, tineri absolventi sau persoane vulnerabile', a aratat Vass.
Aceasta a spus ca subventiile pe care le acorda Guvernul pentru firmele care angajeaza someri, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care isi cresc singuri copiii, se ridica la 500 de lei pe luna, pe persoana, timp de un an.
'Tot pe perioada acelui an angajatorii sunt scutiti la plata contributiilor la somaj. Daca angajatorul beneficiaza de subventii, el are obligatia sa tina persoana angajata timp de 2 ani. Subventii acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri care mai au 3 ani pana la pensionare. Angajatorii beneficiaza lunar, timp de maximum 3 ani, de o subventie egala cu 500 de lei', a aratat consilierul.
In programul de masuri pentru relansarea activitatii economice se mai arata ca firmele care incadreaza in munca tineri absolventi, subventia se acorda timp de 12 luni, iar aceasta este diferentiata in functie de nivelul studiilor, in favoarea celor care au studii superioare: 750 de lei, daca are studii universitare terminate, 600 de lei pentru nivelul de pregatire liceu si post-liceal si 500 de lei pentru nivelul de pregatire primar si gimnazial.
'Se vorbeste despre pensionari ca fiind o clasa sociala cu probleme (...). Tinerii de fapt sunt o clasa sociala cu probleme, nu au acces la resurse, somajul este de 20% in randul lor, unul din cinci tineri nu isi gaseste un loc de munca, in timp ce media nationala este sub 5%', a subliniat Andreea Paul Vass.
Aceasta a spus ca, pentru incurajarea uceniciei si angajarea tinerilor pe perioada vacantelor, statul acorda 250 de lei pe luna pentru angajatori si contravaloarea lunara a serviciilor de instruire teoretica a ucenicului, fara a depasi 100 de lei lunar si 250 de lei pe luna pe student sau elev angajat pe perioada vacantelor, pentru cel mult 60 de zile.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani