Romania a transmis Comisiei Europene notificarea schemei de sprijin pentru certificate verzi
Data publicarii: 08-06-2011 | MediuNotificarea oficiala a schemei de sprijin privind energia electrica produsa din surse regenerabile de energie prin sistemul cotelor obligatorii de energie electrica combinat cu tranzactionarea certificatelor verzi a fost transmisa Comisiei Europene, a anuntat marti Consiliul Concurentei.
"Acest demers reprezinta ultima etapa inainte de punerea efectiva in practica a schemei de institutiile abilitate din Romania, iar Consiliul Concurentei a avizat notificarea elaborata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) referitoare la acesta schema, inainte de a fi transmisa forului european," spun reprezentantii Consiliului.
Totodata, pana in prezent, schema de sprijin pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile, instituita prin Legea nr. 220/2008, nu s-a aplicat intrucat masurile de sprijin prevazute sunt de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a constitui ajutor de stat, pentru aplicarea acestora fiind necesara autorizarea prealabila a Comisiei Europene.
"Schema a fost notificata informal Comisiei Europene in iulie 2010 si a facut obiectul mai multor etape de consultari tehnice si schimburi de informatii cu forul comunitar, in scopul respectarii prevederilor Orientarilor comunitare privind ajutorul de stat pentru protectia mediului. Ca urmare a consultarilor dintre autoritatile romane si Comisia Europeana, ANRE in colaborare cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Consiliul Concurentei a elaborat un Proiect de Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea 220/2008, astfel incat sa fie indeplinite cerintele Comisiei privind compatibilitatea masurilor de sprijin cu legislatia in domeniu", se precizeaza in comunicat.
Astfel, principalele amendamente vizeaza evitarea supracompensarii pe ansamblu a producatorilor si cumulul ajutoarelor de stat din mai multe surse. De asemenea, fata de prevederile Legii nr. 220/2008, prin proiectul de ordonanta, numarul de certificate verzi va fi redus pentru anumite tehnolologii, respectiv de la 3 certificate la 2 certificate pentru energia electrica obtinuta din energie geotermala, biomasa (alta decat cea provenita din culturi energetice), biolichide, biogaz, iar pentru gazul de procesare a deseurilor si gazul de fermentare a namolurilor numarul de certificate a fost redus de la 3 la 1. A fost mentinut nemodificat numarul de certificate verzi pentru energie hidraulica, eoliana, solara si biomasa obtinuta din culturi energetice.
Autoritatiile romane considera ca principalele puncte de divergenta cu legislatia comunitara in domeniul ajutorului de stat au fost clarificate atat in cadrul ultimelor consultari tehnice, cat si prin documentatia ce face parte integranta din notificare si spera sa obtina o decizie favorabila din partea Comisiei Europene, pana la inceputul lunii august.
Se estimeaza ca, dupa obtinerea deciziei Comisiei, de acest sistem vor beneficia aproximativ 500 operatori economici care vor dezvolta proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila asumate de statul roman in cadrul Strategiei Uniunii Europene la nivelul anului 2020.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman