Mugur Isarescu: Cresterea numerarului in Romania nu este deloc exploziva
Data publicarii: 07-06-2011 | Finante-Banci
Cresterea numerarului in Romania nu este 'deloc exploziva', iar corelatiile cu inflatia au doar o oarecare relevanta, a declarat marti, la un seminar de specialitate, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Mugur Isarescu.
Inflatia este un fenomen monetar, dar cu multiple conexiuni, a afirmat Isarescu, care a adaugat ca, pe termen lung, cresterea semnificativa a masei monetare genereaza cresterea preturilor, dar pe termen scurt corelatia nu mai este asa de clara.
Mai mult, a explicat Mugur Isarescu, masa monetara este mai mare intr-o tara cu inflatie scazuta decat intr-o tara cu inflatie ridicata, dar perceptia este exact inversa, din cauza vitezei de circulatie a banilor, invers proportionala cu increderea in moneda nationala - intr-o tara cu inflatie scazuta banii sunt 'pastrati', iar intr-o tara cu inflatie ridicata banii circula mai repede.
Guvernatorul BNR a aratat ca, pe termen scurt, evolutia preturilor are legatura mai mult cu ciclul economic si cu veniturile populatiei - concentrare, distributie, si mai putin cu numerarul in circulatie.
Seful bancii centrale a mentionat si paradoxul Romaniei din prima parte a anilor 90, cand deficitul bugetar era foarte scazut, masa monetara crestea moderat cu 20%, iar inflatia era de 300%, situatie dificil de inteles chiar si de catre expertii Fondului Monetar International /FMI/.
Explicatia pentru acest aparent paradox o reprezinta arieratele companiilor de stat, un surogat de produs monetar, practic bani pe care nu ii crea BNR. Aceste subventii implicite duceau la un deficit cvasifiscal de 20% din PIB, perfect compatibil cu inflatia de 300%.
'Erau subventii implicite. Aceste intreprinderi de stat plateau numai creditorii puternici - muncitorii, conducerea si eventual niste amici, nu plateau utilitatile si obligatiile la bugetul statului. Era nevoie de curaj sa inchizi electricitatea catre uzinele de otel din orasul X', a spus Isarescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii