ARF: Piata de factoring va creste cu 20 procente in 2011
Data publicarii: 07-06-2011 | Finante-Banci
Asociatia Romana de Factoring (ARF) previzioneaza pentru 2011 o crestere a pietei cu aproximativ 20 de procente, fata de nivelul de aprox. 1,8 mld Euro atins in 2010. "Evolutia pietei in ultimii ani arata ca factoringul este un instrument util de finantare si management al creantelor derulate prin factoring pentru companii atat in vremuri de crestere economica, cat si in perioade de recesiune. Piata a crescut puternic pana in 2008, a suferit o scadere in 2009,insa si-a revenit vertiginos in 2010, cu o crestere de 29 de procente fata de anul precedent, a declarat Bogdan Rosu, presedintele ARF.
ARF a fost infiintata in luna aprilie din acest an de catre zece banci Si IFN-uri, avand ca scop principal promovarea "factoringului" ca un instrument de finantare complet, foarte accesibil si flexibil pentru companii, care asigura inclusiv managementul creantelor derulate prin factoring, dar si elaborarea unui cod de etica si bune practici pe care sa si-l asume toti jucatorii din piata.
Institutiile fondatoare ARF sunt BRD - Groupe Societe Generale S.A., ING Commercial Finance IFN S.A., BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., UNICREDIT TIRIAC BANK S.A., RAIFFEISEN BANK S.A., BANCA DE IMPORT EXPORT A ROMANIEI - EXIM BANK S.A., RBS Bank (Romania) S.A., Banca Transilvania S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A. si ROMFACTOR SRL.
"Ne-am propus cateva obiective foarte ambitioase in ceea ce priveste promovarea factoringului in randul companiilor, bazandu-ne pe faptul ca in acest an exista potential ca piata factoringului sa ajunga la o pondere de aproximativ 2,2 procente din PIB. Suntem inca in urma altor tari din Europa Centrala si de Est, insa dezvoltarea pietei din ultima perioada ne face sa fim foarte optimisti. Pentru comparatie, tari ca Polonia si Ungaria au ajuns cu pietele de factoring la aproximativ 5 si respectiv 3,5 procente din PIB. In Bulgaria ponderea factoringului in PIB a ajuns la 1,5, vecinii nostri atingand anul trecut cea mai mare crestere a pietei din regiune, de peste 60 de procente fata de anul 2009. Asta arata ca aceste tari au inteles mai repede si apreciaza flexibilitatea si accesibilitatea acestui produs care combina avantajele unei finantari rapide bazate pe cesiunea de creanta, cu cele ale managementului creantelor si acoperirii riscului de neplata a debitorilor cedati", precizeaza Bogdan Rosu.
In ceea ce priveste piata de factoring in Romania, aceasta si-a inceput dezvoltarea inca din 1993 prin divizii ale unor banci existente in piata la acel moment. Din 2006 au inceput sa apara in piata IFN-uri specializate care ofera acest produs, in prezent existand in piata 15 jucatori.
Factoringul este o operatiune financiara care are la baza un contract incheiat intre o parte (Furnizor) si o alta parte (Factor), in baza caruia Furnizorul cesioneaza Factorului creantele rezultate din contracte de vanzare bunuri/prestari servicii, incheiate intre Furnizor si partenerii sai (Debitori). Pe baza acestui contract, Factorul va finanta Furnizorul, prin plata in avans a creantelor cesionate, ocupand-se ulterior, in nume propriu, de administrarea creantelor cesionate si de colectarea lor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman