AOAR: Colapsul economic ameninta Romania
Data publicarii: 01-06-2011 | Economie
Fara dezvoltare economica, Romania este amenintata de colaps economic, au avertizat miercuri vicepresedintii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) Constantin Savu si Constantin Bostina.
'Ne chinuim sa marcam iesirea din recesiune, dar in Romania se contureaza o criza a datoriei externe, din cauza lipsei de potential al economiei', a atentionat Constantin Bostina, care a explicat ca desi nu avem un nivel mare de indatorare externa, care se situeaza la circa 70% din PIB, fata de 118%, cat este media in Uniunea Europeana, 'putem intra mai repede intr-o criza a datoriei externe din cauza potentialului economic redus, afectat si de cursul artificial si de nivelul ridicat al dobanzilor'.
Vicepresedintele AOAR a atras atentia asupra faptului ca in ultimele luni 'industria da semne de scadere, exportul, care genereaza valuta, da semne de scadere, iar din 2012 va trebui sa incepem sa rambursam si datoria catre finantatorii externi, in conditiile in care substanta economiei slabeste'.
Cristian Savu a subliniat ca nici exporturile romanesti nu sunt atat de dinamice pe cat se afirma, pentru ca 'in 2010 Slovacia avea un export de 9.500 de euro pe cap de locuitor, Ungaria, de 7.100, Slovenia, de 7.300, Cehia de 9.800 euro pe cap de locuitor, in timp ce Romania nu exporta decat in valoare de 1.700 euro pe cap de locuitor'.
Concluzia trasa de Constantin Savu a fost ca 'fara dezvoltare economica, colapsul Romaniei nu este departe'. Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) organizeaza, miercuri, o dezbatere asupra influentei cursului de schimb asupra producatorilor romani.
Intitulata 'Cresterea economica si influenta cursului de schimb asupra producatorilor romani', conferinta de presa va prezenta opiniile oamenilor de afaceri romani asupra influentelor pe care aprecierea cursului monedei nationale le poate avea asupra competitivitatii produselor romanesti si, implicit, asupra cresterii economiei nationale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani