Cum ne ia statul jumatate din venituri prin taxe

Data publicarii: 31-05-2011 | Finante-Banci



Contributiile sociale pentru sanatate, somaj, pensii si diverse fonduri publice, urmate de impozitele pe venituri insumeaza aproape 48% din veniturile salariatilor. Dintr-un salariu de 2.000 de lei, angajatul ramane doar cu 1.040 de lei, iar angajatorul este nevoit sa plateasca dublu pentru a asigura venitul net convenit cu salariatul.

Angajatorul si angajatul, la acelasi jug

Concret, in exemplul prezentat de conf. univ. dr. Cristian Paun, pornind de la un salariu brut de 2.000 de lei, angajatorul plateste statului diverse contributii pana cand mai ramane un rest de 1.472 de lei. Este vorba despre contributiile la asigurarile sociale (416 lei), la fondul de somaj (8 lei), la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate - FNUASS (13 lei), la fondul de garantare a salariilor (4 lei), asigurarile de sanatate (81 de lei) si fondul de accidente (6 lei), scrie Adevarul

Din restul de 1.472 de lei ramas incepe sa plateasca angajatul: contributiile la asigurarile sociale (151 de lei), la fondul de somaj (7 lei) si la asigurarile de sanatate (72 de lei), dar si impozitul pe venit (198 de lei). Astfel ca, in final, potrivit calculelor prezentate de Cristian Paun, restul ramas angajatului din brutul de 2.000 de lei este de 1.040,4 lei. Printre efectele nocive ale acestei "impozitari absurde", autorul studiului a identificat "coruptia din sistem, lipsa unei dorinte de a aplica reforme structurale" si faptul ca "munca la negru devine un adevarat avantaj competitiv in dezvoltarea unei afaceri".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: