Cum a intrat Alpha Bank pe pierdere in trimestrul I
Data publicarii: 26-05-2011 | Finante-Banci
Contractia portofoliului de credite combinata cu cresterea creditelor neperformante a facut ca Alpha Bank sa incheie primul trimestru din acest an cu o pierdere de 5,7 mil. euro pe standardele internationale de raportare, comparativ cu un profit brut de 8,1 mil. euro in aceeasi perioada din 2010.
Banca-mama, Alpha Bank Grecia, a raportat un profit net de numai 10,5 mil. euro, in scadere cu 80% fata de primul trimestru din 2010.
Soldul creditelor a inregistrat la sfarsitul lunii martie o scadere de 16%, peste media pietei, ajungand la 3,55 mld. euro.
In acelasi timp, depozitele atrase au scazut cu peste 4%, pana la 1,5 mil. euro, in conditiile in care banca a redus treptat dobanzile bonificate si care prin nivelul ridicat au contribuit si anul trecut la erodarea profitabilitatii.
Avand in vedere ca portofoliul de credite a scazut mult mai rapid decat depozitele, banca-mama remarca in comunicatul de presa de marti reducerea "gap-ului" de finantare a filialei locale cu circa 600 mil. euro comparativ cu decalajul inregistrat in urma cu un an intre credite si depozite.
In contextul reducerii cererii de credite noi, veniturile operationale ale Alpha Bank Romania au scazut cu 22%, pana la 44 mil. euro, in timp ce cheltuielile au crescut cu 0,3%, la 23,3 mil. euro. Pe parcursul anului trecut banca reusise sa mentina veniturile pe crestere si sa reduca din cheltuieli, insa cresterea inflatiei si a costurilor de reglementare (Ordonanta 50) a fost resimtita in primul trimestru din acest an.
Toti indicatorii publicati la Atena indica o deteriorare a businessului local: cota de piata la credite a scazut in ultimul an cu 1,5 puncte procentuale, la 7,1%, rata creditelor neperformante a sarit de la 4,3% in martie 2010 la 7,9% in martie 2011, reteaua de sucursale a fost restransa cu 34 de unitati, pana la 166, iar personalul a scazut cu 121 de oameni, pana la 2.428. In acelasi timp, pierderile din credite neperformante au urcat cu 6,6%, la 26 mil. euro.
Situatia din Romania nu este singulara in cadrul grupului Alpha, pe pierdere fiind si subsidiarele din Bulgaria (6,5 mil. euro), Serbia, Albania si Macedonia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des