Cum l-a certat Isarescu pe Boc
Data publicarii: 26-05-2011 | Finante-Banci
Majorarea TVA a fost o balba a Guvernului care a impiedicat economia sa iasa din recesiune, spune guvernatorul BNR. Mugur Isarescu l-a mustrat pe prim-ministrul Emil Boc pentru decizia de anul trecut care a atras dupa sine explozia preturilor, afectand astfel toata populatia.
Potrivit sefului Bancii Centrale, impozitarea pensilor cu 10 procente ar fi ajutat economia romaneasca sa depaseasca mult mai repede recesiunea.
"Economia a incercat de doua ori sa iasa din recesiune, dar cu toate aceste... sa le numesc balbe, domnule prim-ministru? Cresterea TVA...Corectia rebuia facuta acolo unde deficitele erau mari, adica in bugetele de asigurari sociale si acestea exista in continuare. Nu trebuia facuta prin taxarea intregii populatii si crearea de inflatie. Prima solutie propusa era mult mai buna. Ne ajuta sa iesim mult mai repede din recesiune. Dar intre logica economica, financiara si cea politica este o mare diferenta. Am vazut si eu un cat am fost la guvern" , a spus guvernatorul BNR.
Isarescu, de fata cu Boc: Cele mai bune politici macro au fost in 2000-2004
Mugur Isarescu spune ca Romania se va confrunta din nou cu intrari puternice de capital care vor pune presiune pe echilibrul macroeconomic al tarii.
Intre 1990 si 1992 capitalurile straine ne-au ocolit. Apoi, Banca Nationala a incercat sa finanteze direct economia cu lei ieftini cand inflatia era una galopanta.
"In perioada '93-'96 am incercat sa finantam economia cu dobanzi mici, real negative, solutie ce s-a dovedit a nu fi sustenabila", spune Isarescu.
Vremuri mai bune au fost cele din 2000 si 2004, spune guvernatorul, cand intrarile de capital strain au fost moderate si politicile macroeconomice a fost corecte. "Perioada in care am controlat cel mai bine intrarile de capital a fost 2000 - 2004 (...) Atunci mix-ul de politici macroeconomice a fost unul bun".
Apoi din 2005 pana in 2008 am avut o intrari masive de capitaluri straine - in jurul a 15 miliarde de euro pe an, aproape o triplare fata de perioada precedenta. In 2006, ca urmare a cerintelor UE, BNR a deschis contul de capital, astfel ca banii speculativi sau nu au putut intra nestingheriti in economie.
Perioada de boom corespunde unor politici macroeconomie prociclice, spune guvernatorul, in care deficitul structural a sarit de la 3% la 4 pana la 9%.
"In perioada 2006-2008 am auzit aceasta vorba. Daca avem deficite fiscale mici, de ce vine Banca nationala si se baga peste politicile noastre. Cred ca trebuia sa ne uitam la deficitul structural. Ai cresteri economice de 7-8% cand tu ai potential pentru doar 5%. Din 2006, deficitul nostru structural a fost de peste 4% si in 2008 a ajuns aproape la 9%", spune Isarescu.
Dezechilibrele macroeconomice au facut ca Romania sa fie aproape de un "sudden stop", spune guvernatorul, dupa ce capitalurile straine nu au mai intrat in tara, ori au fost retrase.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii