Ialomitianu: Putem amana calendarul de emisiuni pe pietele internationale
Data publicarii: 24-05-2011 | Finante-Banci
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca se poate amana calendarul de emisiuni pe pietele internationale (Medium Term Note - n.r.) daca situatia nu va fi favorabila, Romania dispunand de resurse de finantare a cheltuielilor bugetare.
"Este o politica a Ministerului de Finante impreuna cu Banca Mondiala. Momentul cand este cel mai prielnic se va decide. Noi nu suntem in situatia de a nu avea resurse pentru finantarea cheltuielilor bugetare, suntem in situatia chiar sa amanam, daca nu avem o situatie favorabila. Deci momentul in care este situatia favorabila pentru Romania, se va decide", a precizat Ialomitianu in cadrul unui eveniment privind fondurile europene.
Ministrul Finantelor a adaugat ca increderea investitorilor straini in economia romaneasca "este destul de mare ca urmare a finalizarii cu succes a acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana", Romania avand credibilitate pe pietele financiare.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi, a declarat la inceputul acestei luni ca, pe langa emisiunea din cadrul programului MTN din prima parte a anului, anuntata de seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, MFP intentioneaza sa acceseze pietele internationale si in cea de-a doua jumatate din 2011.
"Am inceput la finalul anului 2010 un program pe termen mediu. In acest fel putem sa avem un mai bun acces pe piata externa. Vom emite in cadrul programului in prima jumatate a anului si in mod clar vom mai avea o emisiune in a doua parte a anului", a spus Bogdan Dragoi.
El a declarat ca in strategia administrarii datoriei pe termen mediu 2011-2013 se doreste mentinerea acesteia in limitele sustenabile.
Jeffrey Franks declara la inceputul lunii ca Ministerul de Finante ar putea sa se impumute de pe pietele internationale prin intermediul programului MTN (Medium Term Note - n.r) in urmatoarele doua luni.
"Ministerul Finantelor a dezvoltat un program de obligatiuni pe termen mediu (MTN - n.r), cu consultanta din partea bancilor internationale. Urmeaza sa aiba o prima emisiune intr-o luna sau in jur de o luna si aceasta va acorda acces pe o baza regulata, la rate foarte competitive, la bani de pe piata eurobondurilor. Romania cred ca va fi un candidat atractiv si randamentele vor fi bune. Vedem alte tari iesind pe piata si obtinand rate bune si am toate sperantele ca Romania se va comporta bine din punctul acesta de vedere. Cu cat mai mare va fi emisiunea pe care Romania poate sa o faca pe pietele internationale, cu atat mai bune vor fi conditiile", a spus Franks.
El a precizat ca, cel mai probabil, MFP va iesi pe pietele internationale in prima jumatate a acestui an, "ceea ce inseamna in urmatoarele doua luni".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii