Pro sau contra vot la 16 ani?
Data publicarii: 24-05-2011 | Politica
In toata harmalaia isterica si irelevanta din societatea romaneasca, Cristian Preda lanseaza o tema cu adevarat interesanta, in contextul proiectului de modificare a Constitutiei: ar trebui ca varsta minima de la care se poate vota sa fie 16 ani si nu 18 ani ca acum.
Europaramentarul da ca exemplu Austria, unde tinerii de la 16 ani inca din 2007, dar si Germania, unde mai multe landuri au coborat varsta de vot la municipale.
"Daca se poate munci de la 16 ani, de ce sa nu se poata si vota de la aceeasi varsta?", se intreaba Cristian Preda pe blogul sau si recomanda elaborarea unor studii care sa releve de la ce varsta isi asuma tinerii o conditie politica.
Indiferent de rezultatul acestor studii, scaderea varstei minime necesare pentru a vota mi se pare in acest moment o sabie cu doua taisuri. De ce indiferent? Pentru ca nu stiu ce acuratete ar putea avea aceste studii intr-o societate imbibata de politica pana la isterie, se intreaba Ziare.com
Cei care au copii mici au avut, probabil, surpriza sa constate ca pustii se intorc acasa bine indoctrinati nu de invatatoare sau educatoare, ci, culmea de proprii colegi. In campania prezidentiala trecuta am auzit copii de gradinita care scandau "Jos Basescu!" sau "Jos Geoana!", recitau poezioare electorale, unele chiar cu tenta vulgara, pe care colegii lor le auizisera acasa si le impartasisera ca pe mari mostre de intelepciune. Am auzit bone care inventasera povesti cu personaje politice pentru copiii aflatii in grija lor si, credeti-ma, nu exagerez catusi de putin.
Ca sa nu mai vorbim despre scoaterea copiilor pe la mitinguri, dar si despre campania pe care unele autoritati locale si-o fac sistematic prin scoli si gradinite. Andrei Chiliman este un campion al acestor actiuni de indoctrinare politica precoce a copiilor din sectorul 1 al Capitalei. Asadar am putea avea surpriza sa constatam ca asumarea conditiei politice este extrem de timpurie. Asta nu inseamna insa si o maturitate politica necesara votului. Este la fel de adevarat ca electoratul peste 18 ani care-si vinde votul pe o punga de faina si o sticla de ulei dovedeste cel putin la fel de multa imaturitate.
De ce tinerii de 16 ani din Romania ar fi mai putin apti sa voteze decat cei austrieci, de exemplu?
In primul rand din cauza sistemului de educatie deficitar din Romania. Cand mai mult de jumatate dintre elevii romani sunt analfabeti functional, cand testele PISA plaseaza elevii romani pe ultimele locuri in Europa, ma refer la marea masa nu la cele cateva elite, pe ce sa se bazeze un vot lucid si bine cumpanit? Oare scaderea varstei minime de vot nu ar face in aceste conditii decat sa sporeasca masa de manevra, mituibila si manipulabila, relativ lipsita de discernamant si numai buna de folosit pentru ascensiunea demagogilor si populistilor "cool", care ar promite mai stiu eu ce dracii pe placul electoratului inca minor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani