Grecia impune un nou val de masuri nepopulare de austeritate
Data publicarii: 23-05-2011 | InternationalPremierul grec Giorgios Papandreou urmeaza sa discute luni un nou val de masuri nepopulare de austeritate cu cabinetul sau, intr-un efort de a reduce deficitul bugetar al tarii.
Grecia dispune de suficiente fonduri pentru a impiedica falimentul pana la mijlocul lunii iulie si este imperativ sa convinga creditorii straini sa aprobe deblocarea luna viitoare a celei de a cincea transe a imprumutului contractat.
Inspectorii FMI, Bancii Centrale Europene (BCE) si Comisiei Europene au cerut tarii sa accelereze reformele care vor deschide calea pentru noua transa, in valoare de 12 miliarde de euro.
Papandreou si-a luat angajamentul sa accelereze reformele si sa implementeze un nou val de masuri de austeritate prevazute in programul fiscal al tarii. Aceste masuri vor include cresterea taxelor, reducerea cheltuielilor in sectorul public si privatizari.
De asemenea, Atena ia in considerare posibilitatea de a concedia bugetari si sa reduca si mai mult salariile angajatilor din sectorul de stat.
"Programul va include schimbari structurale importante si va garanta iesirea noastra din criza", a declarat premierul intr-un interviu.
Cabinetul va discuta luni planul, iar premierul urmeaza sa se consulte marti cu liderii formatiunilor de opozitie. Intalnirile cu inspectorii UE-FMI vor fi reluate spre sfarsitul saptamanii, dupa ce proiectul va fi prezentat Parlamentului.
Desi a primit un imprumut de urgenta de 110 miliarde de euro anul trecut, din partea UE si FMI, Grecia se afla din nou in pragul insolventei, in conditiile in care eforturile de a respecta obiectivele sunt afectate de recesiunea profunda si de veniturile scazute.
Grecia a reusit anul trecut sa isi scada deficitul bugetar cu aproape cinci puncte procentuale, dar trebuie sa ajunga la 7,6% din PIB anul acesta.
Saptamana trecuta, principalii oficiali europeni au luat in considerare restructurarea datoriei elene, pentru prima data.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des