Depozitul sau contul de economii? Afla care sunt avantajele si dezavantajele

Data publicarii: 20-05-2011 | Finante-Banci



Nu de putine ori, romanii s-au plans ca si-au pus economiile la banca si, apoi, cand au dorit sa scoata banii, au ridicat mai putin decat suma initiala depusa. Majoritatea acestor cazuri se intampla atunci cand constituiti un depozit si retrageti banii inainte de termenul fixat. 

Dar bancile mai au inca un produs de economisire destul de bun si care are cateva avantaje pe care depozitul nu le are. Este vorba de contul de economii. Ca orice produs bancar, acesta are avantajele si dezavantajele sale. Pentru inceput, ambele produse sunt valabile in cele trei monede care au mare circulatie in tara noastra: leul, euro si dolarul.

Flexibilitate. Contul de economii nu are o perioada fixa in care trebuie sa va tineti banii in banca, el ramane in vigoare atat timp cat doriti sa-l tineti. Spre deosebire de acesta, depozitul are o perioada fixa cuprinsa intre o luna si 12 luni, in cele mai dese cazuri. Sunt banci care au depozite si pe 2 sau 3 ani. 

Dobanda. In cazul depozitului, aceasta se pierde daca scoateti banii toti sau chiar o parte din ei, cel putin dobanda pe care o aveati la economii. Dar, daca va consoleaza cu ceva, va ramane dobanda pe care o aveti la contul curent, care este, in general, sub 1%. De aici plangerile ca daca retrageti banii, o sa luati mai putin decat suma depusa. 

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: