Economia Japoniei a reintrat in recesiune dupa cutremurul din martie 2011
Data publicarii: 19-05-2011 | International
Economia nipona a intrat din nou in recesiune in primul trimestru din 2011, din cauza efectelor celui mai devastator cutremur care a lovit Japonia in martie, au anuntat joi autoritatile nipone, transmite AFP.
In perioada ianuarie-martie 2011, Produsul Intern Brut al Japoniei a inregistrat o scadere peste asteptari, de 3,7%, comparativ cu perioada similara din 2010, fiind al doilea trimestru consecutiv de declin. Analistii se asteptau la un recul al economiei nipone de 2% in primul trimestru din 2011.
'Economia Japoniei va ramane slabita o lunga perioada de timp', a declarat ministrul Economiei, Kauro Yosano, adaugand ca este posibila o a treia contractie trimestriala a economiei, in perioada aprilie-iunie 2011. Totusi, oficialul nipon a subliniat ca declinul economiei este temporar, fiind cauzat de efectele cutremurului, spre deosebire de efectele recentei crize financiare, care a afectat cererea in intreaga lume.
'Situatia este total diferita de perioada in care a dat faliment banca americana Lehman Brothers. Economia Japoniei este suficient de puternica pentru a arata mobilitate', a explicat Kauro Yosano, adaugand ca declinul 'nu este cauzat de scaderea cererii de peste hotare'.
Declinul Produsului Intern Brut al Japoniei in perioada ianuarie-martie 2011 a fost cel mai semnificativ de la scaderea record de 18,3% inregistrata in perioada ianuarie-martie 2009.
Comparativ cu trimestrul patru din 2010, economia nipona a inregistrat in perioada ianuarie-martie 2011 un declin de 0,9%.
Majoritatea marilor companii nipone au anuntat scaderea profiturilor in primul trimestru dar nu au reusit sa ofere estimari privind impactul seismului asupra productiei si vanzarilor.
Companii ca Sony si Toyota au fost nevoite sa opreasca productia, multe din facilitatile companiilor nipone fiind afectate de cutremur sau tsunami.
Analistii estimeaza ca economia Japoniei ar putea reveni pe crestere in trimestrul trei din 2011 dar costurile reconstructiei vor pune presiuni suplimentare asupra datoriei publice, care a ajuns la aproximativ 200% din PIB, cea mai ridicata din randul statelor dezvoltate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des