Economia Japoniei a reintrat in recesiune dupa cutremurul din martie 2011
Data publicarii: 19-05-2011 | International
Economia nipona a intrat din nou in recesiune in primul trimestru din 2011, din cauza efectelor celui mai devastator cutremur care a lovit Japonia in martie, au anuntat joi autoritatile nipone, transmite AFP.
In perioada ianuarie-martie 2011, Produsul Intern Brut al Japoniei a inregistrat o scadere peste asteptari, de 3,7%, comparativ cu perioada similara din 2010, fiind al doilea trimestru consecutiv de declin. Analistii se asteptau la un recul al economiei nipone de 2% in primul trimestru din 2011.
'Economia Japoniei va ramane slabita o lunga perioada de timp', a declarat ministrul Economiei, Kauro Yosano, adaugand ca este posibila o a treia contractie trimestriala a economiei, in perioada aprilie-iunie 2011. Totusi, oficialul nipon a subliniat ca declinul economiei este temporar, fiind cauzat de efectele cutremurului, spre deosebire de efectele recentei crize financiare, care a afectat cererea in intreaga lume.
'Situatia este total diferita de perioada in care a dat faliment banca americana Lehman Brothers. Economia Japoniei este suficient de puternica pentru a arata mobilitate', a explicat Kauro Yosano, adaugand ca declinul 'nu este cauzat de scaderea cererii de peste hotare'.
Declinul Produsului Intern Brut al Japoniei in perioada ianuarie-martie 2011 a fost cel mai semnificativ de la scaderea record de 18,3% inregistrata in perioada ianuarie-martie 2009.
Comparativ cu trimestrul patru din 2010, economia nipona a inregistrat in perioada ianuarie-martie 2011 un declin de 0,9%.
Majoritatea marilor companii nipone au anuntat scaderea profiturilor in primul trimestru dar nu au reusit sa ofere estimari privind impactul seismului asupra productiei si vanzarilor.
Companii ca Sony si Toyota au fost nevoite sa opreasca productia, multe din facilitatile companiilor nipone fiind afectate de cutremur sau tsunami.
Analistii estimeaza ca economia Japoniei ar putea reveni pe crestere in trimestrul trei din 2011 dar costurile reconstructiei vor pune presiuni suplimentare asupra datoriei publice, care a ajuns la aproximativ 200% din PIB, cea mai ridicata din randul statelor dezvoltate.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului