Bancile din Romania intra in criza?

Data publicarii: 19-05-2011 | Finante-Banci

Criza financiara a afectat doar marginal bancile din Romania. Majoritatea au ramas restante la aplicarea de masuri anticriza: nu prea au facut restructurari de personal, nu au micsorat salariile si nici dobanzile foarte mult. Ironic, in 2011, cand restul economiei da semne de revenire, sistemul bancar este nevoit sa-si plateasca restantele.

Ce s-a intamplat in economia reala in urma cu doi ani se petrece acum in sectorul bancar. Confruntate cu o scadere a veniturilor din dobanzi ca efect al cresterii concurentei, bancile incep restructurarile in propriile businessuri. Desi oficial nu se spune nimic, deciziile au fost luate: urmeaza reduceri de personal serioase in sistem. Consultantii estimeaza ca in jur de 4.000-5.000 de angajati vor fi nevoiti sa plece in urmatorii doi ani din banci. Este aceasta o reactie intarziata a sistemului bancar autohton la criza globala?

"Acum incepe (restructurarea sistemului bancar - n.r.). Sunt convins ca in urmatoarele noua luni vor fi cel putin doua banci mari care vor taia din costuri dand afara oameni. (...) Eu cred ca vom vedea cateva mii de posturi care vor disparea din sistem in urmatorii ani", spune Andrei Caramitru, directorul filialei locale a McKinsey, cea mai mare companie de consultanta din lume. "Se fac deja disponibilizari in unele banci. Nu au de ales. Le-a ajuns cutitul la os", afirma Andrei Diaconescu, partener la casa de investitii Capital Partners. "Era Si timpul! Trebuiau sa faca asta de mult", exclama si Matei Paun, de la firma de consultanta in fuziuni si achizitii BAC Investment. Concret, care banca da startul restructurarilor?

PRIMELE SEMNE.

Desi consultantii nu rostesc nici un nume, este usor sa-ti dai seama care ar putea fi primele banci ce vor face concedieri de la angajatii si apropiatii acestora. Potrivit surselor -MONEY -EXPRESS, Raiffeisen Bank si Bancpost sunt doua dintre bancile mari care fac deja reduceri de personal. "Raiffeisen da afara sute de oameni, poate chiar o mie. Am prieteni care sunt angajati acolo si se plang", afirma o persoana care a dorit sa ramana anonima. Corina Vasile, direcor de PR la Raiffeisen Bank Romania, spune ca in nici un caz nu este vorba de programe de disponibilizare masiva, ci mai degraba de o scadere naturala a numarului de angajati, partial prin plecari voluntare sau pensionari. "E adevarat ca fiecare banca se uita la costuri. Este foarte probabil ca si la Raiffeisen numarul de angajati de la sfarsitul acestui an sa fie mai mic decat cel de la inceputul anului, dar in nici un caz nu este vorba de programe de disponibilizare de acest fel", a adaugat Corina Vasile.

Cititi articolul integral in Money Express


Ultimele stiri pe BankNews.ro: