Ne confruntam cu o inflatie ce are cauze structurale si nicidecum monetare
Data publicarii: 18-05-2011 | Finante-Banci
Am publicat acum cateva zile, in "Curierul National", un comentariu pe marginea unui articol referitor la corelatia dintre numerarul in circulatie si inflatie. Intr-o convorbire telefonica, dupa aparitia comentariului, jurnalistul Adrian Panaite m-a invitat sa raspund la cateva intrebari pe care le-a desprins din corespondentele trimise redactiei de analistul financiar Calin Rechea si de profesorul de economie Bogdan Glavan. Consideratiile celor doi analisti au fost sintetizate in "Curierul National" de marti, in articolul "Saracim pe un munte de bani", semnat de Adrian Panaite. In randurile ce urmeaza, inserez atat intrebarile formulate de "Curierul National", cat si raspunsurile.
Ati afirmat ca timp de 12 luni, din aprilie 2010 pana in martie 2011, masa monetara (M3) nu a cunoscut o extensie semnificativa. Am retinut ca M3 a avut o crestere nominala de numai 3,3 la suta, in timp ce in termeni reali a fost inregistrata o scadere de 4,3 la suta. Dar e posibil sa fie calculata o rata reala a cresterii masei monetare? Cum se poate ajunge la ea, ajustand inflatia cu… inflatia?
Inclinatia spre o astfel de parabola conduce la un semn egal intre masa monetara si rata inflatiei. Dar, in realitate - precizez: in realitatea acestor ani de criza economica - nu exista o legatura (in Romania!) intre masa monetara si cresterea preturilor. Asadar, nu in variatiile masei monetare trebuie cautata cresterea inflatiei, cauzele ei fiind structurale. De altfel, chiar si inainte de criza cauzele inflatiei erau intr-o prea mica masura monetare. Cat priveste calcularea unei mase monetare reale, nu e nimic nefiresc aici; si nu e vorba de vreo girafa pe care s-o privesti si sa spui ca… un astfel de animal nu exista. Asa cum exista un PIB nominal si un PIB real, exista si o masa monetara nominala si una reala. Faptul ca unei variabile nominale ii corespunde si o variabila reala nu e nicidecum ciudat. Banca Nationala calculeaza masa monetara reala prin raportarea masei monetare nominale (care in niciun fel nu se confunda cu inflatia insasi) la rata inflatiei. Dar BNR foloseste acest indicator numai si numai pentru a avea o imagine mai exacta a dinamicii masei monetare. Nu-l ia insa in calcul in analizele structurale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani