Romania alimentara, o mare bulina rosie
Data publicarii: 18-05-2011 | Economie
Propunerea legislativa privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a trecut de plenul Senatului.
Specialistii din piata spun ca daca s-ar eticheta alimentele, aproape toate vor avea bulina rosie sau portocalie.
Din cauza veniturilor mici, majoritatea consumatorilor nu isi vor permite sa cumpere putinele produse cu bulina verde.
Propunerea legislativa a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a fost adoptata luni de plenul Senatului. Proiectul prevede ca fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie - bulina verde pentru produsele alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie, iar bulina rosie pentru cele care contin substante sau aditivi care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Proiectul introduce obligativitatea ca etichetele produselor alimentare sa contina o bulina, cu diametrul de 1,5 centimetri, de culoare rosie, portocaliu sau verde.
"Asistam cu totii la o incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare, a cancerului si a diverselor tipuri de alergii. Foarte multi cercetatori pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astazi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componentei chimice a acestora, dar foarte putini consumatori cunosc semnificatia respectivelor E-uri. Se spune ca E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a facut studii in care sa se verifice daca nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, in cantitati mari, nu este nociv sanatatii. Prin urmare, eu am considerat necesara o etichetare suplimentara prin care sa determin achizitia unui produs alimentar in cunostinta de cauza", a declarat Staicu in timpul dezbaterii propunerii legislative in plenul Senatului, potrivit Mediafax.
Potrivit propunerii legislative, criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des