Romania alimentara, o mare bulina rosie
Data publicarii: 18-05-2011 | Economie
Propunerea legislativa privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a trecut de plenul Senatului.
Specialistii din piata spun ca daca s-ar eticheta alimentele, aproape toate vor avea bulina rosie sau portocalie.
Din cauza veniturilor mici, majoritatea consumatorilor nu isi vor permite sa cumpere putinele produse cu bulina verde.
Propunerea legislativa a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a fost adoptata luni de plenul Senatului. Proiectul prevede ca fiecare produs alimentar trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta sau pe ambalaj o bulina verde, portocalie sau rosie - bulina verde pentru produsele alimentare sanatoase, care pot fi consumate zilnic fara sa prezinte vreun risc pentru sanatate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderatie, iar bulina rosie pentru cele care contin substante sau aditivi care pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Proiectul introduce obligativitatea ca etichetele produselor alimentare sa contina o bulina, cu diametrul de 1,5 centimetri, de culoare rosie, portocaliu sau verde.
"Asistam cu totii la o incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare, a cancerului si a diverselor tipuri de alergii. Foarte multi cercetatori pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astazi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componentei chimice a acestora, dar foarte putini consumatori cunosc semnificatia respectivelor E-uri. Se spune ca E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a facut studii in care sa se verifice daca nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, in cantitati mari, nu este nociv sanatatii. Prin urmare, eu am considerat necesara o etichetare suplimentara prin care sa determin achizitia unui produs alimentar in cunostinta de cauza", a declarat Staicu in timpul dezbaterii propunerii legislative in plenul Senatului, potrivit Mediafax.
Potrivit propunerii legislative, criteriile in baza carora va fi acordata fiecarui produs alimentar cate o bulina vor fi stabilite de Ministerul Sanatatii, care va avea in vedere factori precum gradul de pericol, tipul si cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii