Unde si cum se ascund averile din Romania
Data publicarii: 17-05-2011 | Actualitate
Verificarea impozitelor platite statului de catre persoanele instarite si recalcularea impozitelor pe baza achizitiilor de lux este imposibila in acest moment, spun consultantii fiscali.
Statul arunca praf in ochii FMI atunci cand vorbeste de verificarea averilor persoanelor instarite si a impozitelor platite de acestia.
In urma presiunilor facute de FMI in a doua parte a anului trecut Guvernul s-a obligat fata de institutia internationala sa dezvolte un mecanism de verificare a averilor mari. Detinatorii acestora, promitea Guvernul, vor fi taxati pentru toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
"Am constatat ca avem foarte multe firme cu datorii in Romania si patroni foarte bogati care, in decursul ultimilor ani, au omis in mod deliberat sa isi inregistreze veniturile pe societate, lucrand la negru, facand evaziune fiscala, sustragandu-se de la plata impozitelor, iar cu acesti bani si-au construit case, si-au platit excursii de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, yachturi, elicoptere sau avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acestia intentionam sa-i controlam", declara amenintator la finele anului trecut seful Fiscului, Sorin Blejnar.
Metode savante de control
Dupa mai multe amanari Guvernul a adoptat mult laudata ordonanta. In luna martie au fost realizate si normele de aplicare a ordonantei. Fiscul a prezentat trei metode de verificare. Prima metoda e a "sursei si cheltuirii fondului" si prespune compararea cheltuielilor efectuate intr-un an cu veniturile declarate (impozabile). A doua metoda, a fluxurilor financiare, presupune controlul miscarilor de sume si de numerar in conturile bancare si compararea acestora cu veniturile declarate. Metoda ar fi utila in special pentru depistarea veniturilor nedeclarate.
In fine, metoda patrimoniului presupune determinarea venitului impozabil pe baza cresterii patrimoniului net, dupa scaderea cheltuielilor persoanei verificate in anul respectiv.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii