OUG: Companiile de stat isi limiteaza fondul de salarii si alte cheltuieli
Data publicarii: 16-05-2011 | Diverse
Companiile de stat si regiile autonome sunt obligate sa-si limiteze cheltuielile, inclusiv cu salariile, la un nivel maximal, iar angajamentele luate pentru achizitiile de bunuri si servicii trebuie sa tina seama de posibilitatile reale de incasare a veniturilor, potrivit ordonantei de urgenta adoptate de Guvern pentru disciplinarea financiara a sectorului de stat.
'Cheltuielile totale, inclusiv cele aferente fondului de salarii, reprezinta limite maxime ce nu pot fi depasite. rectificarea bugetelor de venituri si cheltuieli in sensul majorarii cheltuielilor se face in limita veniturilor inacasate peste nivelul programat', se arata in OUG publicata vineri in Monitorul Oficial.
'Programele de achizitie de bunuri si servicii pentru desfasurarea activitatii se fundamenteaza pe baza cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli, iar in executie angajamentele legale vor fi facute tinandu-se cont de posibilitatile reale de incasare a veniturilor programate', mai prevede OUG adoptata pe 29 aprilie.
Totodata, la fundamentarea bugetelor companiilor de stat se vor avea in vedere conditiile de eficienta, reducerea arieratelor, reducerea pierderilor si a subventiilor in exploatare, respectarea politicii salariale a Guvernului.
De asemenea, ministrii care au in subordine companii sau regii autonome au obligatia ca, pe langa proiectul anual al bugetului de venituri si cheltuieli, sa depuna spre aprobarea Executivului si estimari pentru urmatorii doi ani.
Acestea trebuie sa cuprinda repartizarea pe trimestre a indicatorilor economico-financiari, programul de investitii si sursele de finantare, programul de reducere a stocurilor de materii prime, materiale, obiecte de inventar si piese de schimb, produse finite, programe de reducere a arieratelor, precum si situatia datoriilor rezultate din imprumuturile contractate cu scadenta in anul curent.
Incalcarea acestor dispozitii constituie contraventie, iar managerii responsabili sunt sanctionati cu amenzi de 5.000-10.000 de lei.
'Acest act vizeaza intarirea disciplinei financiare si cresterea eficientei in companiile de stat. Concret, la baza fundamentarii bugetelor, va exista un proces de reducere a arieratelor, unul de reducere a pierderilor si unul pentru incadrarea in cheltuielile prevazute in buget. Avem masuri exacte pentru reducerea stocurilor in aceste institutii. Mai mult, vom avea un sistem de raportare a unor indicatori economico-financiari catre Ministerul de Finante, lunar sau trimestrial. Sunt si sanctiuni daca nu se respecta acesti indicatori si nu se depun la timp raportarile catre Ministerul de Finante, intre 5.000 si 10.00 de lei', explica ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, pe 29 aprilie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani