Atragatoarele capcane care pandesc omul sarac: loteria, bursa si bancile
Data publicarii: 13-05-2011 | Finante-Banci
Visul de aur al saracului este sa castige la loterie. Exemplele sunt atragatoare, sperantele mari, sansele mici de tot. Sa zicem ca sansa ar fi de unu la un milion. Ne vom face o imagine, pornind de la un bob de orez, ceva cat un gram. Un milion de boabe inseamna o mie de kilograme, adica o tona, adica douazeci de saci cu orez.
Inchipuiti-va ca intr-un recipient cu acest orez, s-a pus un bob negru, iar restul albe. Ce sanse ai sa-l nimeresti tocmai pe acesta, cautand cu ochii legati, prin gramada?
Ca urmare, visul de aur al saracului, de a castiga la loterie, este o himera. Mai realist pare visul de argint: castigul la bursa. Bursa este o sursa buna de castig, cu trei conditii: sa ai capital, sa cunosti piata si sa nu joci la intamplare.
Din capul locului, saracul n-are capital. Prima conditie cade. S-ar putea, totusi, sa aiba niste economii, ceea ce i-ar da curaj. Curajul este dezastrul saracului, fara capital. Cine are capital si pierde reia jocul cu rezervele. Cine n-are rezerve ramane cu buzele umflate si cu buzunarul gol.
A doua conditie este sa cunosti piata. Saracul n-o cunoaste. Daca ar cunoaste-o, evident, ar fi bogat si demult n-ar mai fi sarac. Cine nu cunoaste pulsul pietii pierde totul, iar, din ce pierde el, vor castiga ceilalti jucatori, care cunosc piata si au capital.
A treia conditie este sa nu joci la intamplare. Din pacate, multi sunt ispititi pe baza principiului: "cutare si-a dublat capitalul in trei luni; daca incercam, il dublam si eu". Nu baga de seama ca trebuia sa joace aceeasi varianta, pe care n-avea de unde s-o stie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii