Atragatoarele capcane care pandesc omul sarac: loteria, bursa si bancile
Data publicarii: 13-05-2011 | Finante-Banci
Visul de aur al saracului este sa castige la loterie. Exemplele sunt atragatoare, sperantele mari, sansele mici de tot. Sa zicem ca sansa ar fi de unu la un milion. Ne vom face o imagine, pornind de la un bob de orez, ceva cat un gram. Un milion de boabe inseamna o mie de kilograme, adica o tona, adica douazeci de saci cu orez.
Inchipuiti-va ca intr-un recipient cu acest orez, s-a pus un bob negru, iar restul albe. Ce sanse ai sa-l nimeresti tocmai pe acesta, cautand cu ochii legati, prin gramada?
Ca urmare, visul de aur al saracului, de a castiga la loterie, este o himera. Mai realist pare visul de argint: castigul la bursa. Bursa este o sursa buna de castig, cu trei conditii: sa ai capital, sa cunosti piata si sa nu joci la intamplare.
Din capul locului, saracul n-are capital. Prima conditie cade. S-ar putea, totusi, sa aiba niste economii, ceea ce i-ar da curaj. Curajul este dezastrul saracului, fara capital. Cine are capital si pierde reia jocul cu rezervele. Cine n-are rezerve ramane cu buzele umflate si cu buzunarul gol.
A doua conditie este sa cunosti piata. Saracul n-o cunoaste. Daca ar cunoaste-o, evident, ar fi bogat si demult n-ar mai fi sarac. Cine nu cunoaste pulsul pietii pierde totul, iar, din ce pierde el, vor castiga ceilalti jucatori, care cunosc piata si au capital.
A treia conditie este sa nu joci la intamplare. Din pacate, multi sunt ispititi pe baza principiului: "cutare si-a dublat capitalul in trei luni; daca incercam, il dublam si eu". Nu baga de seama ca trebuia sa joace aceeasi varianta, pe care n-avea de unde s-o stie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman