Guvernul scuteste de la poprire salariile angajatilor AVAS (surse)
Data publicarii: 13-05-2011 | Diverse
Fondul de salarii de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va fi exceptat de la executarile silite prin poprire, potrivit unei masuri decise miercuri de Guvern, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse oficiale.
Potrivit acestora, masurile adoptate miercuri, prin ordonanta de urgenta, se vor aplica pana la 1 septembrie, data pana la care Parlamentul este asteptat sa adopte o lege privind deblocarea activitatii AVAS.
Activitatea AVAS a fost blocata din cauza deciziilor judecatoresti de poprire a conturilor institutiei, cei circa 260 de angajati ai Autoritatii ramanand cu salariile neplatite.
La sfarsitul lunii martie, Senatul a adoptat proiectul de lege privind stabilirea unor masuri temporare pentru functionarea AVAS, care prevede executarea obligatiilor de plata din veniturile rezultate din activitatea de privatizare.
Dupa cum se arata in expunerea de motive care insoteste actul normativ al Guvernului, la momentul actual, conturile AVAS sunt poprite in baza unor titluri executorii detinute de diverse persoane, printre care si fostii pagubiti de la Fondul National de Investitii (FNI), in valoare totala de aproximativ 174 milioane de lei.
De asemenea, in documentul citat se arata ca aceasta situatie de blocaj financiar pune in pericol, pe de o parte, functionarea AVAS si, pe de alta, duce la imposibilitatea recuperarii creantelor prevazute in titluri executorii.
Solutia propusa prin actul normativ este ca sumele alocate de la bugetul de stat sa fie utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de functionare ale institutiei, iar din cele rezultate din activitatea de privatizare si valorificare a activelor statului sa fie acordate despagubirile in baza titlurilor executorii.
Camera Deputatilor este camera decizionala in acest sens.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii