Guvernul scuteste de la poprire salariile angajatilor AVAS (surse)
Data publicarii: 13-05-2011 | Diverse
Fondul de salarii de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va fi exceptat de la executarile silite prin poprire, potrivit unei masuri decise miercuri de Guvern, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse oficiale.
Potrivit acestora, masurile adoptate miercuri, prin ordonanta de urgenta, se vor aplica pana la 1 septembrie, data pana la care Parlamentul este asteptat sa adopte o lege privind deblocarea activitatii AVAS.
Activitatea AVAS a fost blocata din cauza deciziilor judecatoresti de poprire a conturilor institutiei, cei circa 260 de angajati ai Autoritatii ramanand cu salariile neplatite.
La sfarsitul lunii martie, Senatul a adoptat proiectul de lege privind stabilirea unor masuri temporare pentru functionarea AVAS, care prevede executarea obligatiilor de plata din veniturile rezultate din activitatea de privatizare.
Dupa cum se arata in expunerea de motive care insoteste actul normativ al Guvernului, la momentul actual, conturile AVAS sunt poprite in baza unor titluri executorii detinute de diverse persoane, printre care si fostii pagubiti de la Fondul National de Investitii (FNI), in valoare totala de aproximativ 174 milioane de lei.
De asemenea, in documentul citat se arata ca aceasta situatie de blocaj financiar pune in pericol, pe de o parte, functionarea AVAS si, pe de alta, duce la imposibilitatea recuperarii creantelor prevazute in titluri executorii.
Solutia propusa prin actul normativ este ca sumele alocate de la bugetul de stat sa fie utilizate pentru acoperirea cheltuielilor de functionare ale institutiei, iar din cele rezultate din activitatea de privatizare si valorificare a activelor statului sa fie acordate despagubirile in baza titlurilor executorii.
Camera Deputatilor este camera decizionala in acest sens.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman