Dispar facturile de hartie?
Data publicarii: 12-05-2011 | Finante-Banci
La nivel european, inlocuirea facturilor clasice cu cele in format electronic e doar o chestiune de timp. Romania va fi pana la urma obligata sa ia aceleasi masuri, chiar daca in tara noastra e-factura este mai degraba o ciudatenie.
Utilizata inca de la inceputul anilor 2000 in tarile dezvoltate ale Europei (la scara larga din 2007-2008), factura electronica este, deocamdata, in Romania o mare necunoscuta, desi, teoretic, ar fi putut fi utilizata inca din 2007, o data cu aparitia legii aferente. O singura banca a emis insa pana acum astfel de facturi si a facut-o abia anul trecut, mai ales pentru companii mari, cu origini in alte tari. Cu toate acestea, firmele romanesti vor fi pana la urma nevoite sa foloseasca acest tip de serviciu in contextul in care, intr-un interval mediu de timp, organismele UE ar putea impune e-factura ca unica forma de facturare. Chiar daca nu se va intampla astfel, companiile locale ar avea un dezavantaj major fata de firmele din alte tari in conditiile in care e-facturile vor fi utilizate pe scara larga in Europa. Pe langa avantajele directe si imediate legate de economia de timp si bani, privite intr-un sistem integrat, facturile electronice aduc un avantaj concurential prin fluidizarea platilor intre companiile din spatiul UE, indiferent de tara de origine.
Cum trimiti Fiscul la plimbare
BCR, de anul trecut, si Bancpost, de saptamana aceasta, sunt cele doua banci locale care, in colaborare cu Transfond, ofera clientilor posibilitatea de a emite sau incasa facturi in format exclusiv electronic. Bancile emit, arhiveaza si transmit destinatarului documentele, eliminand integral formatul clasic, pe hartie. Potrivit reprezentantilor BCR si Bancpost, e-facturile au valoare de document justificativ. Unul dintre avantajele facturilor electronice il evidentiaza Luminita Ristea, managing partner al Nexia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice