Franks (FMI): Sunt ingrijorat in privinta inflatiei si a deficitului bugetar
Data publicarii: 10-05-2011 | Finante-BanciSeful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru The Money Channel ca atat inflatia, cat Si deficitul bugetar reprezinta o problema pentru Romania, fiind nevoie de "politici fiscale bune" pentru a tine inflatia sub control.
"Sunt ingrijorat atat in privinta inflatiei, cat si in cea a deficitului bugetar. Riscurile asupra inflatiei au fost mari in ultimele luni, deci, sigur, trebuie sa aveti politici fiscale bune pentru a tine inflatia sub control, in mod sustenabil", a spus Franks.
El a adaugat ca, potrivit unei clauze din acordul cu FMI, daca inflatia creste prea mult, BNR trebuie sa se consulte cu FMI cand ia orice masuri.
"In primul trimestru, nu am cerut BNR sa se consulte cu FMI asupra masurilor pe care le ia, in schimb, in urmatoarele luni, este posibil, pentru ca previziunea noastra initiala era ca inflatia va cobori, conform tintei BNR. Daca nu se va intampla asa, BNR se va consulta cu FMI. Cauzele devierii sunt bine cunoscute, clare, usor de explicat, iar Banca Nationala va trebui sa explice cum va redresa aceasta deviere", a precizat reprezentantul FMI.
Franks a mai spus s-ar putea ca in lunile urmatoare sa fie nevoie de masuri suplimentare de politica monetara, pentru ca BNR sa se asigure ca tinta de inflatie din 2012 va fi atinsa.
"BNR are mai multe instrumente, poate sa intervina pe piata valutara, sa creasca dobanda de politica monetara, poate lansa operatii de piata, precum determinarea unor schimbari de dobanzi, poate schimba politica rezervelor. Boardul BNR va alege ce politici sa adopte. Nu exista loc pentru o relaxare a politicii monetare in urmatoarele luni. Daca e nevoie de o intarire, nu depinde de inflatia pe 2011, ci de previziunile pe 2012", a mentionat Franks.
Acesta considera ca Romania isi va putea plati datoria catre creditorii internationali, daca urmeaza programul stabilit.
"Daca urmeaza programul, nu este nicio problema. Daca aveti un deficit mic si o datorie mica, nu exista probleme de a va finanta deficitul si datoria de pe piete private", a adaugat Franks.
Banca Nationala a Romaniei BNR si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%. Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,6%, de la 3,2% cat era estimarea anterioara.
In aprilie, rata anuala a inflatiei s-a accentuat la 8,34%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des