Ce fac europenii cu banii din PPP
Data publicarii: 06-05-2011 | Economie
Europenii construiesc autostrazi, spitale si chiar si scoli prin parteneriate public-private
Tranzactiile realizate, anul trecut, prin PPP s-au ridicat la o valoare de peste 18 miliarde de euro
In vreme ce la noi incheierea proiectelor prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP) nu reuseste sa se materializeze, in restul Europei, un numar foarte mare de contracte sunt finantate in acest mod.
Solutia parteneriatelor public-private consta in cooperarea dintre autoritatile publice si mediul de afaceri, in scopul asigurarii finantarii constructiei sau renovarii unei infrastructuri sau furnizarii unui serviciu, si nu reprezinta o noutate la nivelul UE. Anul trecut, tranzactiile realizate prin PPP s-au ridicat la o valoare de 18,3 miliarde de euro, fara includerea contractelor sub 5 milioane de euro, potrivit unui raport al Centrului European de Expertiza in PPP, cunoscut sub numele de EPEC.
Potrivit datelor EPEC, piata europeana a inregistrat, in 2010, o revenire in ceea ce priveste contractele incheiate prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP), in special in ceea ce priveste valoarea acestora, fata de 2009. Anul trecut, media per tranzactie s-a situat la circa 163 de milioane de euro, peste media din 2009, care a fost de aproximativ 91 de milioane euro, dar mai mica decat cele inregistrate in anii 2007 si 2008.
Cresterea mediei tranzactiilor este explicata prin faptul ca, anul trecut, s-a incheiat un numar mare de contracte de peste 500 de milioane de euro, printre care mai multe drumuri, autostrazi si cai ferate in Portugalia, Spania, Franta si Olanda, un spital universitar in Suedia si unul in Marea Britanie, precum si mai multe scoli flamande in Belgia.
Marea Britanie ramane piata cea mai activa in ceea ce priveste numarul de contracte incheiate prin aceasta metoda, dar Spania a devenit cea mai mare piata din punctul de vedere al valorii proiectelor.
Totodata, anul trecut a fost pentru prima oara cand sectoarele non-transport au insumat mai mult de jumatate din valoarea pietei parteneriatelor public-private.
17 proiecte, pe hartie
La sfarsitul lunii aprilie, Guvernul a prezentat o lista de 17 proiecte, care ar urma sa fie construite in parteneriate public-private (PPP), printre acestea numarandu-se autostrazi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigatii in Baragan si canalul Dunare - Bucuresti.
Astfel, la Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic - Brasov, autostrada Sibiu - Pitesti, autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani, centura de sud a Bucurestiului, centura de nord a Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, si autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice