Ce fac europenii cu banii din PPP
Data publicarii: 06-05-2011 | Economie
Europenii construiesc autostrazi, spitale si chiar si scoli prin parteneriate public-private
Tranzactiile realizate, anul trecut, prin PPP s-au ridicat la o valoare de peste 18 miliarde de euro
In vreme ce la noi incheierea proiectelor prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP) nu reuseste sa se materializeze, in restul Europei, un numar foarte mare de contracte sunt finantate in acest mod.
Solutia parteneriatelor public-private consta in cooperarea dintre autoritatile publice si mediul de afaceri, in scopul asigurarii finantarii constructiei sau renovarii unei infrastructuri sau furnizarii unui serviciu, si nu reprezinta o noutate la nivelul UE. Anul trecut, tranzactiile realizate prin PPP s-au ridicat la o valoare de 18,3 miliarde de euro, fara includerea contractelor sub 5 milioane de euro, potrivit unui raport al Centrului European de Expertiza in PPP, cunoscut sub numele de EPEC.
Potrivit datelor EPEC, piata europeana a inregistrat, in 2010, o revenire in ceea ce priveste contractele incheiate prin intermediul parteneriatelor public-private (PPP), in special in ceea ce priveste valoarea acestora, fata de 2009. Anul trecut, media per tranzactie s-a situat la circa 163 de milioane de euro, peste media din 2009, care a fost de aproximativ 91 de milioane euro, dar mai mica decat cele inregistrate in anii 2007 si 2008.
Cresterea mediei tranzactiilor este explicata prin faptul ca, anul trecut, s-a incheiat un numar mare de contracte de peste 500 de milioane de euro, printre care mai multe drumuri, autostrazi si cai ferate in Portugalia, Spania, Franta si Olanda, un spital universitar in Suedia si unul in Marea Britanie, precum si mai multe scoli flamande in Belgia.
Marea Britanie ramane piata cea mai activa in ceea ce priveste numarul de contracte incheiate prin aceasta metoda, dar Spania a devenit cea mai mare piata din punctul de vedere al valorii proiectelor.
Totodata, anul trecut a fost pentru prima oara cand sectoarele non-transport au insumat mai mult de jumatate din valoarea pietei parteneriatelor public-private.
17 proiecte, pe hartie
La sfarsitul lunii aprilie, Guvernul a prezentat o lista de 17 proiecte, care ar urma sa fie construite in parteneriate public-private (PPP), printre acestea numarandu-se autostrazi, hidrocentrale, cartiere de locuit, spitale regionale, un canal de irigatii in Baragan si canalul Dunare - Bucuresti.
Astfel, la Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic - Brasov, autostrada Sibiu - Pitesti, autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani, centura de sud a Bucurestiului, centura de nord a Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, si autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii