Cat de rentabil este un offshore
Data publicarii: 05-05-2011 | Afaceri
Folosite cu cap, regimurile fiscale ale altor tari pot reduce povara fiscala a firmelor romanesti cu procente bune. Altfel, un offshore devine piatra de moara.
Firmele infiintate de catre romani in tari cu fiscalitate redusa sunt din ce in ce mai mult instrumente eficiente folosite de intreprinzatorii romani pentru optimizarea fiscala a afacerii lor si diminuarea taxelor platite statului.
Recent, americanii au fost scandalizati sa afle ca una dintre marile lor corporatii, General Electric, a nu a platit deloc taxe in SUA anul trecut prin mecanisme ce includeau si transferul profiturilor in zone de fiscalitate redusa. Jurisdictiile convenabile sunt folosite de majoritatea multinationalelor din lume, dar si de intreprinzatorii mai mici. "In ultimii ani inregistram o crestere anuala de 10% a numarului celor interesati de regimul offshore-urilor", spune Razvan Pasculescu, avocat specializat in infiintarea de firme in Cipru, una dintre tarile europene cu cele mai avantajoase regimuri fiscale.
Sunt Cipru si Elvetia cu adevarat offshore-uri?
Din eroare se considera ca tari precum Cipru, Elvetia sau Luxembourg ar fi offshore-uri, spune avocatul Gabriel Biris, de la firma Biris&Goran. Firmele infiintate in aceste tari insa trebuie sa tina o contabilitate dupa standarde internationale, asemenea celor din Romania si exista si tratate de evitare a dublei impuneri semnate cu aceste tari de catre noi, ceea ce le scoate din categoria paradisurilor fiscale.
Ele raman insa atractive ca urmare a stabilitatii legislative din tarile in cauza, taxelor mici, flexibilitatii inspectorilor fiscali, existentei unei multitudini de tratate de evitare a dublei impuneri. Astfel de tratate (Romania a semnat aproximativ 90 de astfel de intelegeri) prevad locul unde se impoziteaza si nivelul taxarii dintr-un stat al nerezidentilor ce sunt rezidenti ai altui stat, pentru veniturile obtinute in primul stat din categoria dobanzilor, redeventelor, dividendelor sau comisioanelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice