Cat ar trebui sa fie euro ca sa renteze creditul in lei

Data publicarii: 05-05-2011 | Finante-Banci



Fara indoiala, deprecierea leului din ultimii ani i-a afectat pe cei cu credite in euro. Insa cei care au mizat pe moneda europeana au fost mereu mai castigati decat cei care au preferat sa se imprumute in scumpa moneda locala, in care am putea fi obligati sa luam toate creditele. Cat ar trebui sa piarda leul ca imprumuturile in euro sa nu mai fie rentabile?

Problema riscului valutar i-a determinat pe oficialii UE sa pregateasca interzicerea creditului in valuta in tarile ECE, lucru confirmat si de BNR.

 Romania a incheiat un acord de 20 miliarde euro cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, iar cea mai mare parte s-a dus in rezerva BNR. O parte din acesti bani au fost folositi pentru stabilizarea cursului de schimb, lucru ce a protejat debitorii imprumutati in euro, fie ei persoane fizice sau companii. Poate ca daca Romania ar fi fost prinsa de criza financiara cu mai putine credite in valuta, pozitia in fata investitorilor ar fi fost una mai buna.

 Insa, cand dobanzile la lei sunt ridicate, creditul in valuta - indeosebi in euro, pare a fi solutia la indemana pentru cei care vor sa-si cumpere o casa, ori se imprumuta pe termen lung.

La dobanzile de acum, cursul de schimb ar trebui sa ajunga la 5,1 lei/euro pentru ca imprumuturile ipotecare in lei sa fie mai rentabile decat cele in euro.

 Desigur, riscul de dobanda pentru cei cu credite in moneda unica europeana pare mai mare in acest moment decat riscul de curs, in conditiile in care dobanzile la euro sunt asteptate sa ajunga treptat la nivelurile de dinainte de criza.

Cititi analiza integral si detaliat in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: