Cat ar trebui sa fie euro ca sa renteze creditul in lei
Data publicarii: 05-05-2011 | Finante-Banci
Fara indoiala, deprecierea leului din ultimii ani i-a afectat pe cei cu credite in euro. Insa cei care au mizat pe moneda europeana au fost mereu mai castigati decat cei care au preferat sa se imprumute in scumpa moneda locala, in care am putea fi obligati sa luam toate creditele. Cat ar trebui sa piarda leul ca imprumuturile in euro sa nu mai fie rentabile?
Problema riscului valutar i-a determinat pe oficialii UE sa pregateasca interzicerea creditului in valuta in tarile ECE, lucru confirmat si de BNR.
Romania a incheiat un acord de 20 miliarde euro cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, iar cea mai mare parte s-a dus in rezerva BNR. O parte din acesti bani au fost folositi pentru stabilizarea cursului de schimb, lucru ce a protejat debitorii imprumutati in euro, fie ei persoane fizice sau companii. Poate ca daca Romania ar fi fost prinsa de criza financiara cu mai putine credite in valuta, pozitia in fata investitorilor ar fi fost una mai buna.
Insa, cand dobanzile la lei sunt ridicate, creditul in valuta - indeosebi in euro, pare a fi solutia la indemana pentru cei care vor sa-si cumpere o casa, ori se imprumuta pe termen lung.
La dobanzile de acum, cursul de schimb ar trebui sa ajunga la 5,1 lei/euro pentru ca imprumuturile ipotecare in lei sa fie mai rentabile decat cele in euro.
Desigur, riscul de dobanda pentru cei cu credite in moneda unica europeana pare mai mare in acest moment decat riscul de curs, in conditiile in care dobanzile la euro sunt asteptate sa ajunga treptat la nivelurile de dinainte de criza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii