Europa vrea polite mai sigure, dar mai scumpe
Data publicarii: 04-05-2011 | Finante-Banci
Solvency II, noul regim de solvabilitate care se va aplica din ianuarie 2013, presupune o corelare mai stransa intre riscurile asumate si capitalul fiecarui asigurator, astfel incat companiile ar putea avea nevoie de capital suplimentar de la actionari pe anumite linii de business.
Aceste cerinte suplimentare de capital vor conduce, o data cu trecerea la Solvency II, la o crestere a preturilor pentru asigurari, arata reprezentantii companiilor de specialitate. "Solvency II nu se va traduce intr-o crestere de preturi, desi va avea cu siguranta un efect. Astfel, din rezultatele inregistrate in cadrul exercitiului QIS 5 fata de QIS 4, pentru foarte multe linii de business va fi nevoie de mai mult capital. Capitalul are un cost, iar costul acestuia nu poate fi finantat doar din prime. Vorbim deci despre o limitare a cresterii, si nu despre evitarea ei, deoarece majorarea preturilor este inevitabila", a declarat Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, in cadrul unui seminar desfasurat saptamana trecuta pe tema introducerii Solvency II.
Politele de viata stau mai bine
In ceea ce priveste segmentul life, insa, in urma rezultatelor QIS 5, cel putin in Europa Centrala si de Est, "daca nu se fac modificari majore in ceea ce ii priveste pe asiguratorii de viata, capitalul necesar ca urmare a implementarii Solvency II va fi mai mic decat cel reglementat prin Solvency I", a explicat Cornelia Coman, vicepresedinte UNSAR. Totusi, pana la momentul implementarii noului regim de reglementare, specialistii estimeaza ca vor mai exista recalibrari care vor modifica in plus sau in minus necesarul de capital pentru anumite linii de business.
Solvency II se va aplica societatilor de profil care activeaza in UE si care realizeaza venituri din subscrieri de peste 5 mil. EUR pe an, criteriu indeplinit de 26 de asiguratori din Romania la nivelul anului 2009.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice