Motiunea simpla a USL pe Agricultura a fost respinsa de Senat
Data publicarii: 03-05-2011 | PoliticaPlenul Senatului a respins luni, cu 65 de voturi "impotriva", 59 "pentru" si o abtinere, motiunea simpla pe Agricultura a USL.
In cadrul dezbaterilor, vicepresedintele Senatului, Alexandru Peres (PDL), a acuzat demersul opozitiei de superficialitate si inconsistenta, precizand ca in care mai mare parte a motiunii simple sunt facute afirmatii generale. "Demersul opozitiei, a PSD, PNL si PC, nu vizeaza interesul national, ci specularea unei fragilitati in raporturile puterii in cadrul Senatului", a spus Peres. El a mentionat ca "raul cel mai mare (in domeniul agriculturii, n.r.) este faramitarea suprafetei agricole, consecinta a legilor initiate de actualele partide care sunt in opozitie". "Puneti Guvernului Boc intrebari la care ar trebui sa raspundeti prima data dumneavoastra", le-a mai spus Peres semnatarilor motiunii.
La randul sau, senatorul PDL Gheorghe David s-a aratat convins ca aceasta motiune va fi respinsa si a criticat initiativa deoarece argumentele invocate nu au fost "constructive", nu au contribuit efectiv la indreptarea lucrurilor, ci au mentionat probleme care au aparut chiar din timpul guvernarilor PSD. "Va intreb daca dezastrul agriculturii de care se face vorbire in textul motiunii s-a produs exclusiv in intervalul 2009-2011, ales ca perioada de referinta, sau este consecinta unor erori in gestionarea acestei avutii nationale savarsita chiar de semnatarii motiunii?", a spus democrat-liberalul, completand ca "trei sferturi" din ultimii 20 de ani de democratie au fost marcati de guvernari PSD si PNL.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii, l-a ironizat pe ministrul Valeriu Tabara, reamintindu-i ca, in perioada in care el era ministru, iar Tabara deputat, acesta critica PSD pentru negocierile duse cu UE pe capitolul Agriculturii, afirmand ca acest capitol "s-a incheiat in genunchi". "Spunea ca daca dansul ar ajunge ministru ar redeschide capitolul agricultura si ar renegocia cotele. Sigur ca etapa pe care a parcurs-o la Ministerul Agriculturii de cateva luni nu i-a permis sa faca lucrul acesta, dar noi asteptam, stiindu-l ca un om de cuvant", a spus acesta.
Pe de alta parte, liberalul Vasile Mustatea a prezentat date dintr-un raport al Bancii Mondiale care nota ca, desi Romania este o tara bogata din punct de vedere al suprafetelor arabile si are acces la fonduri europene semnificative, nu a reusit sa genereze crestere in domeniul agriculturii sau o dezvoltare a zonelor rurale. Mai mult, raportul acuza cotele scazute de performanta a agentiilor responsabile de initiativele interne in domeniu, fapt care, spune Mustatea, se datoreaza politizarii excesive facute de PDL.
"Veti spune poate ca aspectele semnalate sunt deja cunoscute sau sunt exagerari, dar aceasta este din pacate realitatea, gestionata de un Guvern care pretinde ca reformeaza statul din temelii si aflati sub egida unui presedinte care, in loc sa il demita pe premier, isi admonesteaza poporul ca nu este performant", a spus senatorul liberal.
Din partea grupului UDMR, Fekete Szabo, a sustinut ca Romania nu poate aplica politici protectioniste in domeniul agriculturii cat timp doreste sa se afle in Uniunea Europeana. "Faptul ca actualul Guvern este responsabil de scumpirea la grau sau la porumb este o clara manipulare a opiniei publice", a spus udemeristul. Fekete a mai precizat ca formatiunea sa sustine o plata directa a subventie pe hectar pentru agricultori, cat si pentru fermieri. Senatorul UDMR a mai afirmat ca "vehicularea a 3 milioane de hectare nelucrate (in motiunea simpla, n.r.) se dovedesc a fi pure speculatii". El a mai sustinut ca in anul 2010, fata de 2009, a crescut cu 43% exportul de produse agricole.
Liderul senatorilor independenti, Serban Mihailescu, a sustinut ca problema agriculturii nu poate fi "pusa in carca" actualului ministru al Agriculturii, avand in vedere ca "tocmai in ultima perioada cifrele din agricultura sunt pe un trend ascendent". El a mai atras atentia ca inca din anii 1990 s-a trecut la "distrugerea unui intreg sistem din domeniul agricol, fara logica", precum si faramitarea suprafatelor agricole, dar si distrugerea sistemului de irigatii. El a subliniat faptul ca li s-a permis persoanelor straine sa cumpere mari suprafete de teren agricol in Romania. "Va rog eu frumos nu mai faceti motiuni dupa Realitatea TV, ci dupa realitatea din teren", i-a indemnat Mihailescu pe senatorii opozitiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman