Cum sa profiti de deprecierea dolarului
Data publicarii: 02-05-2011 | Finante-Banci
Pentru investitori si marile companii, slabirea monedei americane reprezinta o mana cereasca: profiturile au crescut si au aparut noi oportunitati de afaceri. Cursul de schimb al dolarului a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimii trei ani in raport cu alte valute, insa pietele financiare americane doboara recorduri.
Problemele fiscale, rezultatele sub asteptari din sectorul imobiliar si datoria publica uriasa si-au pus amprenta pe cursul de schimb al monedei americane. Saptamana trecuta, dolarul a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani in raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite ale Americii (euro, yenul japonez, dolarul canadian, lira sterlina, coroana suedeza si francul elvetian).
Cei mai avantajati de cursul slab al dolarului sunt exportatorii americani. Evident, produsele lor devin mai competitive pe pietele straine, ceea ce duce la cresterea profiturilor. In timp ce politica fiscala a Rezervei Federale (banca centrala a SUA) ii tine pe jar pe economisti, pietele financiare americane par sa profite de situatie. Saptamana trecuta, imediat dupa o conferinta de presa a institutiei, principalele burse din Statele Unite au inregistrat avansuri semnificative. Bursa Nasdaq a inchis la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Fenomenul nu-i surprinde insa pe cunoscatori. In mod traditional, atunci cand dolarul se depreciaza, pietele avanseaza.
Motivul este simplu: marile companii americane au importante operatiuni din strainatate. Gigantii industriali urmariti de indicele S&P 500 isi obtin aproape jumatate din profituri din afacerile de peste hotare, potrivit "The Wall Street Journal". Atunci cand aceste sume ajung la sediile-mama din SUA, avand in vedere cursul slab al dolarului in raport cu alte valute, ele determina profituri mai mari pentru firme. Inevitabil, pretul actiunilor creste datorita succesului companiei, iar bursele inregistreaza si ele avansuri.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice