Noul Cod al Muncii va intra in vigoare luni
Data publicarii: 02-05-2011 | HR/CariereNoul Cod al Muncii - adoptat prin asumarea raspunderii, in ciuda criticilor venite din directia sindicatelor - intra in vigoare luni, 2 mai, si prevede sanctiuni severe impotriva muncii la negru, dupa cum a subliniat premierul Emil Boc.
Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, potrivit noului Cod al Muncii. Pana acum, amenzile in acest caz erau cuprinse intre 3.000 de lei si 4.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.
"Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca", prevede noul Cod.
Premierul a avertizat firmele sa nu mai angajeze la negru, deoarece vor suporta rigorile legii. "De aceea, eu atrag atentia in mod ferm tuturor acelora care, astazi, inca mai utilizeaza sau se gandesc sa utilizeze forme nelegale cu privire la salariati, sa incheie contracte de munca, pentru ca noul Cod al Muncii prevede atat sanctiuni pecuniare, adica amenzi de trei ori sau de patru ori mai mari, precum si chiar posibilitatea sanctiunii penale", a mai afirmat primul-ministru, anuntand ca dupa intrarea in vigoare a Codului Muncii va fi o "ofensiva generala pentru a atrage atentia ca legislatia se respecta si nu este adoptata doar pentru a fi in Monitorul Oficial".
Tot noul Cod al muncii prevede, printre altele, ca un contract individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, fata de cel mult 24 de luni pana acum.
O alta modificare este aceea ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie (fata de 30 de zile in vechiul Cod) si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere (fata de 90 pana acum).
In acelasi proiect se mentioneaza ca perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni si ca preavizul in cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie (fata de cel mult 15 zile calendaristice pana acum), respectiv de 45 de zile lucratoare pentru cei care ocupa functii de conducere (fata de cel mult 30 de zile calendaristice).
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, fata de 15 in vechiul act normativ.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice