Piata imobiliara din SUA se clatina iar
Data publicarii: 28-04-2011 | International
Preturile spatiilor rezidentiale de pe piata americana se apropie rapid de nivelul minim din timpul crizei, inregistrat in 2009. Problemele americanilor par sa nu se mai termine. Dolarul a atins ieri cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, iar piata imobiliara ameninta revenirea economica.
Dupa ce economia americana abia a revenit la crestere, iar rata somajului a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, piata imobiliara da iar semne de slabiciune. Preturile spatiilor rezidentiale au inregistrat, in intervalul februarie 2010 - februarie 2011, una dintre cele mai mari scaderi anuale din istorie. Numarul urias al locuintelor ipotecate executate in urma neachitarii ratelor au inghetat practic piata constructiilor. Mai mult, existenta acestor proprietati nevandute si lipsa cumparatorilor vor continua sa afecteze preturile, spun analistii.
Abia la inceput
"Preturile spatiilor rezidentiale vor continua sa incetineasca revenirea economica pana in momentul in care numarul executarilor ipotecilor va scadea", a explicat Sal Guatieri, economist-senior la BMO Markets, citat de Bloomberg. In medie, pretul locuintelor a scazut cu 3,3%, incadrandu-se in declinul estimat de analisti (intre 2,5 si 4%). Potrivit indicelui Case-Schiller (realizat de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's), care urmareste evolutia preturilor locuintelor, in 19 dintre cele 20 de metropole americane monitorizate, preturile au scazut.
Numar-record de ipoteci executate
Aproape 2,9 milioane de locuinte s-au aflat, anul trecut, intr-un stadiu de executare silita, potrivit Realty Trac, companie care monitorizeaza aceasta piata. Bancile nu mai reusesc sa vanda proprietatile intrate in posesia lor dupa ce proprietarii nu si-au mai platit ratele. In 2010, vanzarile inregistrate de acest tip de locuinte au scazut cu 31,1%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani