De ce se majoreaza pretul aurului?

Data publicarii: 28-04-2011 | Finante-Banci



Pretul aurului a atins nivelul maxim istoric in ultimele zile, tranzactionandu-se la peste 1.500 de dolari pe uncie, pe fondul deprecierii dolarului american, a cresterii pretului petrolului si a crizei datoriilor din zona euro. 

Care sunt, insa, principalele motive ale majorarii preturilor la aur, o investitie considerata sigura? 

Investitorii

Primul dintre acestea il reprezinta chiar investitorii in sine, potrivit analistilor Reuters. Cresterea interesului in piata de marfuri in general, inclusiv a aurului, din partea fondurilor de investitii, a fost un factor major care a contribuit la atingerea nivelului record. 

Randamentele mari ale aurului, din ultimii ani, au atras si mai multi jucatori pe aceasta piata decat in trecut si a dus la cresterea fluxului de bani in aceasta piata, determinand urcarea cotatiei.

Ratele de schimb valutar

Aurul este "plasa de siguranta" impotriva volatilitatii pietelor valutare. In mod traditional, cand dolarul se depreciaza, pretul aurului se apreciaza si invers. 

Totusi, aceasta relatie se schimba, in cazuri de stres extrem pe pietele financiare, cum s-a intamplat la sfarsitul anului 2008 si inceputul anului 2009, dupa prabusirea Lehman Brothers. 

Potrivit analistilor, rezultatele excelente ale aurului de anul trecut au fost determinate, in mare parte, de temerile privind stabilitatea tuturor monedelor, in principal a dolarului, pe masura ce marile economii mondiale au incercat sa-si deprecieze usor monedele nationale, pentru a-si ajuta exporturile. 

Continuarea in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: