Universitatile, la bani marunti. Cine va supravietui?

Data publicarii: 26-04-2011 | HR/Cariere



Doua universitati din Timis au fuzionat luna aceasta. E doar inceputul: o buna parte din cele peste o suta de institutii de invatamant superior vor ramane, de anul viitor, fara 30% din finantarea de baza. Cu alte cuvinte, vor da faliment.


Cine a priceput cum va arata sistemul universitar de la anul sa ridice mana sus! Cam aceasta e starea de spirit in randul profesorilor, studentilor, ba chiar si al multor fuctionari din cadrul Ministerului Educatiei (MECTS), la mai bine de doua luni de la promulgarea noii legi organice a domeniului. Confuzia persista, pe de o parte, pentru ca multe institutii de invatamant si asociatii universitare incearca in continuare sa modifice unele amendamente din lege; pe de alta, pentru ca noile prevederi, chiar daca aduc diferente radicale fata de vechea situatie, trebuie sa fie implementate de aceiasi oameni, din vechiul sistem. Si multi fie nu vor, fie nu se pot adapta intr-un timp atat de scurt la schimbare. 

Poate cel mai relevant exemplu in acest sens este modul in care vor fi finantate universitatile din 2012. 

In mare, in momentul de fata, universitatile de stat se finanteaza partial din surse proprii (taxe de studiu, dobanzi, donatii, sponsorizari, accesare de fonduri etc.). Ponderea acestora la totalul veniturilor variaza semnificativ de la o institutie la alta, intre 10% si, in cazuri exceptionale, 40%. Grosul vine de la bugetul de stat, sub doua forme: finantarea de baza (calculata in functie de numarul de studenti si de specializarile pe care le urmeaza acestia, dupa un algoritm prea complicat ca sa poata fi detaliat aici) si finantarea complementara (pe proiect, fie pentru diverse reparatii si dotari, fie pentru cercetare, dar si subventii pentru cazare si masa). 

Continuarea in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: