E cineva obligat sa accepte plata cu fise?

Data publicarii: Astazi, 22-04-2011 | Finante-Banci



Plata cu saci de monede este folosita in general ca metoda de protest. In UE, este obligatorie acceptarea doar a unui numar limitat de monede pentru stingerea datoriilor. In Romania insa, nu este obligatorie nici macar acceptarea bancnotelor, iar platitorii trebuie sa apeleze la executorul judecatoresc si in final sa depuna banii la CEC.

Cetatenii romani au posibilitatea legala de a obliga comerciantul, banca, institutia de stat si chiar camatarul sa le accepte platile cu monede. Metoda, definita in Codul de Procedura Civila, nu este una directa, dar nu este nici foarte complicata si este mentionata in lege inca din 1859. Platitorul are posibilitatea de a face creditorului, indiferent daca este o persoana fizica sau juri-dica, o "oferta reala, urmata de consemnatiune". Pe scurt, aceasta inseamna ca, dupa ce este refuzat, platitorul se adre-seaza unui executor judecatoresc. In prezenta acestuia, debitorul va inmana banii creditorului. Daca si in acest caz platitorul este refuzat, are posibilitatea de a merge la CEC, impreuna cu executorul judecatoresc, si de a depune intr-un cont special suma datorata, astfel datoria fiind considerata stinsa. CEC Bank accepta plati inclusiv cu monede, indiferent de suma. Onorariul executorului judecatoresc pentru acest serviciu se incadreaza intre 50 si 100 de lei.

Unicat in Uniunea Europeana

Romania este singura tara UE si una dintre putinele din lume care nu are o legislatie clara in privinta obligativitatii agentilor economici, a institutiilor de stat si a persoanelor fizice aflate in postura de creditor de a incasa plati. Mai mult, in timp ce in zona euro sunt strict interzisele taxele pentru plata cu numerar, in Romania exista banci care au facut o strategie din suprataxarea clientilor pe motiv ca incurajeaza plata cu cardul.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: