Achizitia de autovehicule electrice va primi facilitati suplimentare din partea statului
Data publicarii: 21-04-2011 | AutoCei care vor cumpara masini electrice sau hibrid prin intermediul programului Rabla vor beneficia de un numar mai mare de vouchere, iar Fondul de Mediu intentioneaza sa demareze proiecte-pilot pentru instalarea infrastructurii necesare autovehiculelor nepoluante.
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a afirmat ca achitionarea de autovehicule nepoluante va fi sprijinita atat prin programul Rabla, cat si prin acordarea unor reduceri semnificative, in concordanta cu exigentele UE, care impune statelor-membre sa acorde acest tip de facilitati. "In momentul de fata, singura facilitate pentru masinile electrice si masinile hibrid este ca nu trebuie sa plateasca taxa de prima inmatriculare. Prin decizia de azi, de anul acesta, persoanele fizice, institutiile publice, admnistratii locale sau centrale ce participa la programul Rabla primesc patru vouchere pentru un autovehicul electric si doua pentru unul hibrid. In cazul in care nu participa la programul Rabla si vor sa-si cumpere un autovehicul electric sau hibrid, vor primi o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro pentru autivehiculele electrice si o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro pentru un autovehicul hibrid", a declarat Borbely Laszlo, la finele sedintei de Guvern de miercuri.
Aceste plati se vor face din Fondul de Mediu, iar beneficiarul va trebui sa demonstreze printr-un precontract cu producatorul intentia ferma de a achitiona un autovehicul electric sau hibrid. Borbely a aratat ca, deocamdata, automobilele electrice raman autovehicule destinate circulatiei in orase datorita faptului ca este nevoie de instalarea de incarcatoare ce costa aproximativ 500 de euro, incarcarea dureaza 6-8 ore, iar autonomia este de numai 160 de kilometri. In schimb, Guvernul intentioneaza sa sprijine instalarea infrastructurii necesare. "Fondul de Mediu si Guvernul trebuie sa-i sprijine pe cei care vor sa ne fie parteneri: institutii ale statului, companii, mall-uri care vin si spun ca vor sa instaleze acumulatoare in parcarile lor. Vom stabili prin Fondul de Mediu proiecte-pilot si vom facilita introducerea cat mai rapida a acestor incarcatoare", a spus Borbely.
Ministrul a aratat ca la nivelul Fondului de Mediu se incearca gasirea unor solutii care sa faca mai atractive automobilele electrice. Printre ele este crearea unui sistem prin care posesorii lor sa poata schimba un acumulator descarcat cu unul incarcat in anumite puncte special amenajate astfel incat sa nu fie nevoiti sa astepte 6-8 ore pentru ca automobilul lor sa poata fi folosit. "In Cartea Alba a Transporturilor a Comisiei Europene se prevede ca, pana in 2030, toate tarile din UE vor avea obligatia sa reduca la jumatate numarul masinilor care functioneaza pe baze conventionale. Pana in 2050, toate orasele mari vor avea obligatia sa nu mai permita intrarea autovehiculelor pe baza de benzina sau motorina", a mai spus ministrul Mediului, Borbely Laszlo.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile