FMI: SUA nu au plan credibil pentru reducerea deficitelor bugetare
Data publicarii: 21-04-2011 | InternationalEconomistul sef al Fondului Monetar International (FMI), Olivier Blanchard, a declarat ca Statele Unite nu au "un plan credibil", pe termen mediu, pentru reducerea deficitelor bugetare, relateaza Le Monde.
"Dezbaterea dintre cele doua partide (republican si democrat, n.r.), care s-a finalizat, pe 8 aprilie, printr-un plan de economii de 39 de miliarde de dolari, nu a fost suficienta. Discursul presedintelui Barack Obama, pronuntat pe 13 aprilie, merge in directia cea buna, dar deciziile concrete urmeaza sa fie luate", a spus Blanchard.
Olivier Blanchard a explicat, de asemenea, de ce FMI si-a schimbat doctrina propunand tarilor membre sa-si controleze fluxurile de capital, in anumite circumstante, desi anterior a respins aceasta masura. "Pana la criza, bancile centrale au crezut ca detin solutia miracol, stabilizand inflatia si anticipatiile inflationiste. Pentru asta utilizau un singur instrument: rata dobanzii. Criza a pulverizat acest model", a adaugat oficialul FMI.
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) a calificat, luni, drept "negativa" perspectiva asupra ratingului AAA al Statelor Unite, invocand cresterea deficitului bugetar si a datoriei publice.
"Consideram ca exista un risc material ca factorii de decizie politica din SUA sa nu ajunga la un acord privind abordarea provocarilor bugetare pe termen mediu si lung pana in 2013", se arata intr-un raport al S&P. In lipsa acestui acord, profilul fiscal al Statelor Unite va corespunde unui rating mai slab decat cel actual (AAA).
Potrivit bugetului pentru anul fiscal 2012, prezentat de administratia Obama in luna februarie, plafonul datoriei ar ajunge la 20.800 miliarde de dolari in 2016.
Seful Casei Albe a avertizat ca lumea ar putea intra din nou in recesiune, daca plafonul pentru banii pe care SUA ii pot imprumuta nu va fi ridicat in urmatoarele saptamani, inainte de a fi atinsa limita de 14.300 de miliarde de dolari, prevazuta in prezent. El a spus ca este increzator ca in cele din urma Congresul va fi de acord sa creasca aceasta limita, ultimul termen posibil fiind pana la inceputul lunii iulie. Insa adeptii politicii fiscale conservatoare spun ca nu vor vota cresterea plafonului de indatorare fara masuri pe termen lung pentru o reducere a deficitului.
Bursa de pe Wall Street a fost afectata de anuntul de luni al Standard & Poor's, scaderi importante fiind inregistrate, de asemenea, pe pietele europene si asiatice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani